Hedendaagse kunst, erfgoed, muziek en digitale cultuur. Nederlandse organisaties die zich daar in België hard voor maken, kunnen in aanmerking komen voor een subsidie. Ieder jaar doet de Nederlandse Ambassade in Brussel namelijk vier oproepen voor subsidieaanvragen voor Nederlandse of Nederlands-Belgische partnerprojecten op Belgische bodem. Wie doet er mee en waarom?
Podiumkunst
Writers & Thinkers ’21-’22 bijvoorbeeld. Zij geven een podium aan verschillende schrijvers en denkers die zich durven buigen over de actualiteit. Denk bijvoorbeeld aan Arnon Grunberg, Tobi Lakmaker en Marcel Möring. De reeks lezingen en debatten in Bozar – het kunstencentrum in het centrum van Brussel – bevinden zich niet alleen op het snijvlak tussen kunst en maatschappij maar ook op de grens tussen Nederland en België (Omslagfoto: Hall Horta – (c) Jerome Latteur).
En niet zonder reden, vindt Tomas Van Respaille van Bozar: “We moeten rondom ons kijken. Wat er in Nederland beweegt op cultureel vlak is ook voor ons van belang.” Daarnaast kijkt Bozar ook naar het voorzitterschap van de Raad van de Europese Unie: “Ditmaal Frankrijk, dus dan proberen we die lijn te volgen en jonge Franse kunstenaars voor de duur van het voorzitterschap, 6 maanden, extra draagvlak te geven”.
“We waren op zoek naar financiële steun en kwamen toen uit bij de subsidieoproep van de Nederlandse ambassade. Die hebben ons enorm goed op weg geholpen. Het appliqueren viel zeer goed mee! We moesten een aanvraagformulier invullen, projectbeschrijving geven en ook uitlichten hoe we het doelpubliek gaan bereiken.” Dat doet Writers & Thinkers, naast de gangbare methode met website en sociale media, ook met nieuwsbrieven, een collaboratie met een boekenhandel en zelfs een podcast-reeks.
Fotogeweld
Dichter aan de grens, in Antwerpen, is de culturele kruisbestuiving tussen Nederland en België niet weg te denken, stelt Anne Ruygt van Fotomuseum Antwerpen (FOMU). “Er zijn veel banden met Nederland, ons museum heeft bijvoorbeeld nauw contact met Nederlandse instellingen, uitgevers en kunstenaars”. Een daarvan is fotografe Bertien van Manen, die in de jaren ’90 naam maakte met haar subjectieve manier van documentaire-fotografie.”
“Met hulp van de cultuursubsidie van de Nederlandse ambassade, organiseert het fotomuseum een overzichtstentoonstelling van het werk van Van Manen, Wish I Were Here, tussen 1 april en 28 augustus. Hoewel ze internationaal geroemd wordt, zal het bredere publiek haar niet direct kennen. Daar kunnen we nu verandering in brengen”.
Opmerkelijk: het museum hoefde niet op zoek naar mogelijke subsidies, de Nederlandse ambassade stelde de instelling namelijk zelf op de hoogte van de oproep en steunmogelijkheden: “Het is ontzettend mooi om te zien hoe actief de ambassade is op dit vlak!” Daarbij merkt Ruygt wel op dat het museum al langer in contact staat met het cultuurdepartement in Brussel.
Deadline 13 maart
De ‘Open Call’ van de ambassade is nog open tot 13 maart. Tot die tijd kunnen organisaties en personen hier een subsidie aanvragen voor podiumkunst, beeldende kunst of de creatieve industrie. De projecten die in aanmerking komen voor een subsidie moeten vervolgens tussen april en december uitgevoerd worden.