Stijgende transfobie in Europa: ILGA-Europe bezorgt om verkiezingen

1 min. leestijd

Transfobische uitspraken nemen rap toe in Europa. Dat staat in een jaarlijks rapport van ILGA-Europe, een LHBTI-koepelorganisatie. Ze maken zich zorgen over de aankomende Europese verkiezingen.

Volgens het rapport is er een duidelijke toename van transfobische en homofobische uitspraken in 19 EU-lidstaten, waaronder Nederland. Specifiek online zijn anti-trans uitspraken in Nederland de afgelopen drie jaar vervijfvoudigd. Ook discriminatie tegen transpersonen is de afgelopen jaren verdubbeld. In de Tweede Kamer worden eveneens regelmatig anti-trans uitspraken gedaan, zoals wanneer ze worden vergeleken met kindermisbruikers en tbs’ers. Het rapport maakt vooral gebruik van onderzoek van Transgender Netwerk in Nederland.

De Europese Unie krijgt lof voor de vele emanciperende wetten die ze doorvoeren en de inzet van veel Europarlementariërs. Zo is vorig jaar een verklaring voor het bevorderen van LHBTI-rechten ondertekend door alle fracties, behalve door de conservatieve fractie (ECH) en de radicaal-rechtse fractie (IC). Ook vinden meer Europese burgers dat het homohuwelijk door heel Europa moet worden toegestaan.

Het gras is altijd groener bij de buren.
Verken je horizon en ga ook eens vissen in een andere vijver!

Word lid Meer informatie