Stem zelf op voorstellen en check welke partij deze Europese verkiezingen echt bij je past

In samenwerking met Checkjestem.nl heeft Brusselse Nieuwe een stemchecker ontwikkeld voor de komende Europese verkiezingen. Met deze tool kan je aan de hand van stemmingen in het Europees Parlement erachter komen welke partij het dichtst bij jou staat. 

3 min. leestijd

Op 6 juni gaat Nederland naar de stembus om een nieuw Europees Parlement te kiezen. Er worden in totaal 720 Europarlementariërs gekozen, waarvan 31 uit Nederland.  Stem zelf op voorstellen uit het Europese Parlement en check op basis van het stemgedrag van partijen welke partij echt bij je past. Terwijl andere kieswijzers kijken naar de plannen van partijen in de toekomst, zie je met de kieswijzer van Check je stem en Brusselse Nieuwe hoe partijen de afgelopen vijf jaar hebben gestemd in het Europees Parlement. 

Het Europees Parlement heeft de afgelopen vijf jaar over heel veel wetten, moties, resoluties, voorstellen en begrotingen gestemd. Dit varieert van stemmingen over de Europese klimaatplannen (Green Deal) en het migratiepact tot bijvoorbeeld de aangepaste rijbewijsrichtlijn. Voor de stemchecker zijn 29 stemmingen uitgezocht die belangrijk zijn voor Nederland en goed laten zien wat er allemaal in Europa wordt besloten. Europarlementariërs kunnen bij een stemming voor- of tegenstemmen, of zich onthouden. Daarnaast is het ook mogelijk dat een Europarlementariër afwezig was bij de stemming. 

Niet alle partijen meegenomen

De PVV is niet meegenomen in deze stemchecker. Doordat de PVV op dit moment geen zetel heeft in het Europees Parlement kon er geen analyse van het stemgedrag van de PVV worden gemaakt. Halverwege de termijn is de enige verkozen PVV’er bij de Europese verkiezingen van 2019 overgestapt naar Forum voor Democratie. De PVV is daarom niet opgenomen in deze kieswijzer.

De afgelopen vijf jaar hebben ook de nieuwe partijen BBB en NSC niet in het Europees Parlement gezeten. Daarnaast heeft de SP bij de Europese verkiezingen van 2019 geen zetel behaald. Het stemgedrag van deze partijen in het Europees Parlement kon daarom niet geanalyseerd worden. Daarom zijn ook deze partijen niet terug te vinden in de stemchecker.  

Ondanks het feit dat Volt Nederland ook niet in het Europees Parlement heeft gezeten de afgelopen vijf jaar, is deze partij wel meegenomen in de stemchecker. Volt heeft namelijk een Europees verkiezingsprogramma en is actief is in meerdere landen. Voor de stemchecker is dan ook het stemgedrag van de Duitse Volt-Europarlementariër Damian Boeselager gebruikt. Vijf jaar geleden is hij als enige Europarlementariër voor Volt verkozen.

Overstappers en verdeelde stemmingen

In de afgelopen vijf jaar is een aantal Europarlementariërs overgestapt naar een andere partij of hebben zelf een partij opgericht. Vanaf het moment van overstappen is de stem van deze persoon niet meer meegenomen bij de oude partij, maar bij de nieuwe partij. 

Ook is er binnen partijen soms verdeeld gestemd. Check je stem en Brusselse nieuwe hebben daarbij de stem van de partijleider en de meerderheid van de partij gebruikt. 

Wil je zelf ook je stem checken? Klik dan op deze link, stem zelf op voorstellen en kom erachter welke partij het dichtst bij jou staat. Of neem een kijkje op het Instagramaccount van Check je stem. Ook hier zullen een aantal stemmingen verschijnen.

Het gras is altijd groener bij de buren.
Verken je horizon en ga ook eens vissen in een andere vijver!

Word lid Meer informatie