Spilfiguur corruptieschandaal komt er met tik op de vingers vanaf

De Italiaanse ex-Europarlementariër Pier Antonio Panzeri krijgt strafvermindering in ruil voor zijn volledige medewerking aan het onderzoek naar het corruptieschandaal in het Europees Parlement.

2 min. leestijd
(Bron foto: EP Multimedia)

Niet iedereen in Brussel zal afgelopen nacht even goed hebben geslapen. Pier Antonio Panzeri, de architect achter het corruptieschandaal in het Europees Parlement, beloofde de Belgische autoriteiten alle informatie te delen én namen te noemen. Ook heeft hij nu bekend de leider van de organisatie te zijn geweest.

Geen celstraf

Toch zal de Italiaan zelf heel wat beter hebben geslapen: volgens verschillende Belgische media zou hij in ruil voor zijn medewerking een gevangenisstraf krijgen van vijf jaar, waarvan vier met uitstel. Omdat dit neerkomt op één jaar effectief en de Belgische gevangenissen overvol zitten, zal Panzeri naar alle waarschijnlijkheid die straf thuis met een enkelband mogen uitzitten. Hij krijgt wel een boete van 80.000 euro en zal de steekpenningen moeten terugbetalen.

Via Panzeri zou er Qatarees en Marokkaans geld terecht zijn gekomen bij de Belgische Europarlementariër Marc Tarabella, de Italiaanse Europarlementariër Andrea Cozzolino en vicevoorzitter Eva Kaili en haar partner. Panzeri laat via zijn advocaat weten dat de Belgische Europarlementariër Marie Arena, wiens naam de jongste dagen steeds vaker viel, onschuldig zou zijn. 

Als er nog Europarlementariër een zakcentje zouden ontvangen hebben, komen we daar door Panzeri’s constructieve opstelling wellicht snel achter. Vooralsnog werd er tijdens het onderzoek aan de lopende band informatie naar de media gelekt.

Eva Kaili’s opvolger

Nadat Eva Kaili’s avontuur met een koffer vol Qatarees geld eindigde in een gevangeniscel in Haren, was het Europees Parlement een vicevoorzitter armer. Het Europees Parlement stemde vandaag daarom over het aanstellen van haar opvolger. Uiteindelijk werd het de Luxemburgse Marc Angel van de sociaaldemocratische fractie S&D. Daarmee komen er opnieuw vijf van de veertien vicevoorzitters van het Europees Parlement uit de rangen van de moederpartij van de PvdA. 

Dat het iemand van de sociaaldemocratische fractie zou worden, kon je vooraf al raden. Na de verkiezingen hadden de partijen onderling al onderhandeld dat zij vijf postjes zouden krijgen. 

Vicevoorzitters mogen meestemmen over belangrijke interne administratieve procedures van het Europees Parlement. Denk hierbij bijvoorbeeld aan regels die corruptie moeten tegengaan.

Het gras is altijd groener bij de buren.
Verken je horizon en ga ook eens vissen in een andere vijver!

Word lid Meer informatie