Spieken bij de Europese buren met Geert Wilders

2 min. leestijd

De PVV wil met een wetsvoorstel komen dat Nederlandse huishoudens een hand boven het hoofd moet houden tijdens de energiecrisis. Hoe? Door het btw-tarief op energie te verlagen naar nul procent. Een plan dat volgens partijleider Geert Wilders ook elders in Europa in gang wordt gezet. 

Veel te hoog

“Dat energie als eerste levensbehoefte in Nederland in het hoge btw-tarief zit, dat kan gewoon niet. Dat moet structureel omlaag. In dit crisisjaar zelfs naar 0 procent”, aldus Wilders in televisieprogramma WNL. Door de hoge energieprijzen betalen huishoudens gemiddeld twee keer meer dan normaal op jaarbasis. 

Een aanslag op de portemonnee die volgens Wilders met de aanpassing van het btw-tarief, van 21 naar 0 procent, gecompenseerd kan worden. Hoeveel levert dat op voor uw huishouden? Zo’n 600 euro. “Dat doen andere landen ook, aangemoedigd door de Europese Commissie, daar heb ik niet veel mee met de Commissie, maar heel veel landen zoals Litouwen doen het nu.”

Tijdelijke oplossing?

Het idee om het btw-tarief op energie te verlagen is overigens niet nieuw, in januari kwam de kwestie in België aan bod tijdens het televisieprogramma Terzake. Professor fiscaal recht Michel Maus gaf toen aan dat dit geen fundamentele oplossing is omdat het echte probleem de basisprijs voor gas en elektriciteit is. 

Het gras is altijd groener bij de buren.
Verken je horizon en ga ook eens vissen in een andere vijver!

Word lid Meer informatie