Speelschema woensdag 24 november

2 min. leestijd

De dag van Esther

Kiezen de leden van de grote christendemocratische EVP-fractie vandaag voor Esther de Lange als kandidaat om voorzitter van het Europees Parlement te worden? Of geven ze de voorkeur aan die andere vrouw? De Maltese Roberta Metsola. Of wordt het de Oostenrijker Othmar Karas? Binnen de fractie wordt volop gespeculeerd. Metsola is de kandidaat van het grote Duitse deel dat probeert de touwtjes strak in handen te houden. De Lange is dan wel de rechterhand van de Duitse fractievoorzitter Manfred Weber, maar wordt ook gezien als een lastige politicus, die niet altijd aan vooropgezette spelletjes wil meewerken. Een ander nadeel is dat ze van dezelfde partij is als Wopke Hoekstra en dat is met name in de zuidelijke lidstaten geen aanbeveling.

De echte stemming over wie de opvolger wordt van de huidige voorzitter Sassoli is in januari. Lees meer over het politieke spel hier en de laatste update van Laurens Boven, onze man in Straatsburg, hier.

Energie

Je hebt de ‘Staat van de Unie’, de jaarlijkse opening van het politieke jaar van de Europese Commissie, ook wel de Europese troonrede genoemd. Maar je hebt ook het jaarlijkse debat over de ‘Staat van de energie unie’. Hoe staat de Europese Unie er op energiegebied voor? Uit het rapport van de Europese Commissie blijkt dat in de lidstaten voor het eerst hernieuwbare energiebronnen meer gebruikt worden dan de oude fossiele brandstoffen (38 tegen 37 procent). Negen lidstaten gebruiken helemaal geen steenkool meer, terwijl dertien andere lidstaten een datum hebben geprikt waarop ze afscheid nemen van steenkool. Het Europees Parlement praat over alle energiezaken vandaag.

Ook vandaag Wit-Rusland

Op alle niveaus praat de Europese Unie over Wit-Rusland. Een medewerker van oppositieleider Svetlana Tichanovskaja sprak al eerder in de Tweede Kamer. Om twaalf uur zal ze zelf de vergadering in Straatsburg toespreken.

De ambassadeurs, met in hun midden de Nederlandse vertegenwoordiger Robert de Groot, zullen vandaag ook over de situatie aan de grens spreken. Maar het belangrijkste onderwerp bij de ambassadeurs is vandaag toch het coronabeleid. Hoe blijft het Europese reisbewijs in tact, nu alle landen zelf maatregelen nemen om de oplopende coronacijfers de kop in te drukken?

Het gras is altijd groener bij de buren.
Verken je horizon en ga ook eens vissen in een andere vijver!

Word lid Meer informatie