Vanochtend slaat het uur van de waarheid voor de wolf. In een belangrijke stemming in Straatsburg wordt namelijk besloten over het wel of niet behouden van de strikt beschermde status van het dier. En niet alleen de dieren, maar ook de bossen komen vandaag aan bod. In Brussel vinden de laatste onderhandelingen plaats over de uitgestelde anti-ontbossingswet. Als laatste publiceert de Europese Rekenkamer vanavond een rapport over de besteding van het geld uit het fonds voor asiel. Dit fonds moet derdelanders helpen beter te integreren in de EU.
Wolvenstemming
Vanochtend begint in Straatsburg een belangrijke vergadering voor Nederland. Er wordt namelijk gestemd over het al dan niet verlagen van de beschermingsstatus van de wolf. Het dier geniet sinds eind jaren ’70 strikte bescherming onder het zogeheten Verdrag van Bern. De wolf was toen namelijk bijna uitgestorven.
Een kleine halve eeuw later heeft de wolf een ongekende comeback gemaakt, met alle gevolgen van dien voor boeren. Die zien hun schapen en ander vee regelmatig ten prooi vallen aan het wilde dier. Ook maken sommige politici zich zorgen over de veiligheid voor mensen.
Als de wolf morgen zijn beschermde status verliest, mag hij in bepaalde situaties mogelijk afgeschoten of verjaagd gaan worden. Al is dit misschien toch makkelijker gezegd dan gedaan, want er zijn nog wel wat juridische hobbels te nemen. De wolf is namelijk ook onder andere Europese (en nationale) wetgeving beschermd.
Bomen door het bos
Niet alleen over de wolf, maar ook over zijn leefgebied wordt vandaag gesproken. Vandaag vinden namelijk de laatste onderhandelingen tussen het Europees Parlement en de EU-lidstaten over de anti-ontbossingswet plaats.
Deze veelbesproken wet was al aangenomen toen de Europese Commissie onlangs zwichtte voor kritiek van zowel lidstaten als belangengroepen, die de wet wilden uitstellen. Ook de lidstaten gingen sindsdien akkoord. In het Europees Parlement sloeg een (uiterst) rechtse meerderheid erin de wet tijdens een zeer beladen stemming ook nog eens flink te snoeien.
Dat lijkt nu toch niet te gaan lukken, want de wet nu nog aanpassen zorgt niet alleen voor meer ontbossing. Ook bedrijven zullen de bomen door het bos niet meer zien. De Europese Commissie en de lidstaten lijken er dan ook niets van te willen weten.
Rapportcijfer
Lidstaten moeten meer doen om derdelanders te helpen integreren, is de strekking van een nieuw rapport van de Europese Rekenkamer dat vanavond verschijnt. Dit blijkt uit gegevens over sociaaleconomische verschillen tussen migranten en EU-burgers. Dit leidt volgens de Rekenkamer tot meer armoede, sociale uitsluiting en werkeloosheid binnen deze groep.
De Rekenkamer onderzocht of de EU het belangrijkste fonds om legale migranten te helpen met hun integratie, het fonds voor asiel, goed heeft ingezet. Uit onderzoek blijkt namelijk dat goed integratiebeleid wordt weerspiegeld in de houding van de bevolking tegenover migranten, aldus de Rekenkamer.