Speelschema: Rutte krijgt Michel op bezoek, Kaag naar Luxemburg

Premier Rutte krijgt hoog bezoek uit Brussel, Financiënministers buigen zich over de eurozorgen in de eurozone, en het Europees Parlement trapt de week af in Straatsburg over samenwerken op gezondheid.

3 min. leestijd

Premier Rutte krijgt vanavond Europees bezoek in het Catshuis: de Belg Charles Michel, voorzitter van de Europese Raad, komt langs voor een werkdiner. Er staat meer op het menu dan alleen het diner. De twee blikken vooruit op de Europese bijeenkomsten in Praag later deze week: de Europese Politieke Gemeenschap komt voor het eerst bijeen, en er is een informele Europese Raad. De Franse president Macron lanceerde afgelopen juni het plan van de politieke gemeenschap. In het licht van de stormachtige geopolitieke ontwikkelingen is meer samenwerking best een goed idee, vindt ook Nederland. Er zijn 44 landen uitgenodigd, waaronder alle EU-lidstaten en het Verenigd Koninkrijk.

Het bezoek van Charles Michel is opmerkelijk: Rutte is de enige leider waar Michel bij op bezoek gaat voordat de Europese top in Praag begint.

Eurogroep

Het is weer tijd voor het tweedaags overleg van Europese Financiënministers, ditmaal in Luxemburg. Vandaag treft minister Sigrid Kaag haar collega’s uit de negentien eurolanden, dinsdag zijn alle Europese lidstaten aanwezig. Op de agenda staat onder andere de hoge inflatie in de eurozone en een discussie over het Nederlandse coronaherstelplan, dat eerder deze maand al groen licht kreeg van Ursula von der Leyen. Ook de ontwikkeling van de digitale euro wordt besproken. De Europese Centrale Bank heeft voor de ontwikkeling daarvoor hulp ingeschakeld van techbedrijf Amazon, een keuze die Kaag “op zijn zachtst gezegd héél opvallend” vindt. De drie Tweede Kamerleden die afgelopen donderdag het debat over de eurobijeenkomsten voerden, sluiten zich aan bij deze zorgen.

Waar is Frans?

Eurocommissaris Frans Timmermans is in Kinshasa. Ter voorbereiding op de internationale klimaattop COP 27 is daar de komende dagen de pre-COP. Hij gaat dineren bij de president van de Democratische Republiek Congo, doet mee aan discussies over klimaatverandering en gaat in gesprek met klimaatministers van over de hele wereld.

Europese gezondheidsunie

Vandaag debatteert het Europees Parlement in Straatsburg over de gezondheidsunie, een idee dat de Europese Commissie in het begin van de coronapandemie lanceerde. De Eurocommissarissen vinden dat de lidstaten beter zouden kunnen samenwerken bij een volgende pandemie, door bijvoorbeeld apparatuur te delen, verplegers uit te wisselen en beschikbare bedden te delen. Om een paniekfase over te slaan wil de Commissie dat nu alvast regelen. De lidstaten vinden het een goed plan, Nederland zet zich in Europa ook in voor meer samenwerking. Vandaag debatteren de Europarlementariërs over het eerste pakket maatregelen om tot een Europese gezondheidsunie te komen, morgen stemmen ze erover.

Europees debat in Nieuwspoort

Haagse debatten over de Europese Unie willen de laatste tijd nog wel eens sneuvelen in de strijd om de agenda. In Nieuwspoort gebeurt het vanavond toch: een debat over de Nederlandse EU-ambities. Het gesprek wordt gevoerd door Tweede Kamerleden Jasper van Dijk (SP) en Roelien Kamminga (VVD), NRC-correspondent Clara van de Wiel en Brusselse Nieuwe-columnist en Haagse Hogeschool-lector Mendeltje van Keulen.

Het gras is altijd groener bij de buren.
Verken je horizon en ga ook eens vissen in een andere vijver!

Word lid Meer informatie