Europa op de agenda? De Tweede Kamer debatteert liever schriftelijk

Terwijl er in het oosten van Europa oorlog woedt, is het opvallend stil in de Tweede Kamer. Het parlement in Den Haag zet het ene na het andere debat over Europa om in een schriftelijk overleg.

3 min. leestijd

Het is alweer een tijdje geleden dat minister Wopke Hoekstra van Buitenlandse Zaken zijn gezicht moest laten zien in de Tweede Kamer voor een debat over de Europese Unie. Je moet terug in het archief tot 14 en 15 juni om er twee te vinden. 

Op de viertiende van die maand was hij bij een commissievergadering over de Europese top die een week later plaatsvond. De dag erna moest hij in discussie gaan over een aanstaande bijeenkomst van de Europese ministers van Buitenlandse Zaken.

Wel debatten over NAVO en VN

Sindsdien bleef het opvallend stil voor Hoekstra bij de commissies Europese Zaken en Buitenlandse Zaken. Er vonden voor de Kamerleden zelf een aantal werkbezoeken en hoorzittingen plaats, maar veel geplande bijeenkomsten met het kabinet werden geannuleerd of omgezet in schriftelijke overleggen. Enkel vanwege de toetreding van Zweden en Finland tot de NAVO wil de Kamer voor het zomerreces nog met Hoekstra in debat. En vorige week was hij er voor een discussie over de Algemene Vergadering van de Verenigde Naties.

Maar debatten over de Europese Unie of het Europees gemeenschappelijk buitenlands beleid vinden al maanden niet meer plaats. Ook de vergadering die voor vandaag op de agenda stond met Hoekstra is op verzoek van de coalitiefracties van de lijst gehaald. 

Europa verandert hard

Het had vandaag moeten gaan over een bijeenkomst van de Europese ministers van Europese Zaken. Maar de Kamerleden bespreken die bijeenkomst liever schriftelijk. Dat gebeurde in juli en augustus ook al met de voorbereidende vergadering over het buitenlands beleid van de Europese Unie. De laatste fysieke bijeenkomst van Hoekstra over de zogenaamde Raad Buitenlandse Zaken was op 15 juni.

Alhoewel er oorlog woedt op het continent en de manier waarop de Europese Unie functioneert als gevolg daarvan in rap tempo ingrijpend verandert, vindt de Tweede Kamer het niet nodig om over die ontwikkelingen persoonlijk met het kabinet te debatteren. De Kamer riep Hoekstra overigens in de zomer wel terug van reces voor een spoeddebat over zijn stikstof-interview in het Algemeen Dagblad.

Als verklaring voor het schrappen van de laatste twee fysieke debatten noemen Kamerleden en woordvoerders van het ministerie het geringe belang van de zogenaamde ‘informele’ Europese vergaderingen. Dat zijn ontmoetingen waar wel discussie plaatsvindt, maar geen besluiten worden genomen. 

Ook Jetten hoort: liever schriftelijk

Opvallend is dat ook minister van Energie en Klimaat Rob Jetten zich al een tijdje niet in de Tweede Kamer heeft hoeven vertonen. Ook over het historische ingrijpen van de Europese Commissie in de energiemarkt wilde de Kamer alleen schriftelijk in debat. Uiteindelijk stond hij vorige week wel nog in de Plenaire zaal in een zogenaamd tweeminutendebat. Dat type vergadering is echter niet bedoeld voor inhoudelijke discussies, maar dienen enkel voor het indienen van moties. 

In die vergadering kondigde Jetten aan niet naar de bijeenkomst met zijn Europese collega’s te gaan. Hij stuurde staatssecretaris Hans Vijlbrief als vervanger.

Het gras is altijd groener bij de buren.
Verken je horizon en ga ook eens vissen in een andere vijver!

Word lid Meer informatie