In Den Haag voorlopig geen debat over Europa

In Den Haag wordt voorlopig niet gedebatteerd over de Europese Unie. Komende maandag zouden het kabinet, de Tweede Kamer en Europarlementariërs de discussie voeren over de toestand en de toekomst van de Europese Unie. Dat debat was al verzet. Nu wordt het debat op de lange baan geschoven.

2 min. leestijd
EU or European Union Flag and shadows of people, concept political picture

Gistermiddag besloten de Tweede Kamerleden op verzoek van Sjoerd Sjoerdsma (D66) het debat af te blazen. Via e-mail. De VVD, PVV, SP, FvD, DENK en Gündoğan stemden in met het verzoek. De politici blijken geen datum en geen zaal te kunnen vinden waarop iedereen zich vrij kan maken. Naar verwachting lukt het ze niet om dit jaar nog een geschikt moment te vinden. Het jaarlijkse debat slaat dus een editie over. De vorige sessie was in juni 2021.

Hoekstra is in Japan

De Europese fractievoorzitters van de VVD en D66 konden niet aanwezig zijn op de afgesproken datum, vanwege een bijeenkomst in Warschau van de Europese fractie Renew, waar de partijen onderdeel van zijn. Maar dat was geen probleem: andere Europarlementariërs springen bij.

Het echte probleem lijkt de afwezigheid van de minister van Buitenlandse Zaken. Wopke Hoekstra had zich al eerder afgemeld voor het debat. Hij is maandag in Japan. Een centraal agendapunt van het jaarlijkse debat is evenwel zijn eigen Europese visie, in april beschreven in de Staat van de Unie 2022. Kort samengevat: de Europese Unie moet slagvaardiger, economisch sterker, groener en veiliger, volgens Hoekstra.

Het is al even geleden dat Hoekstra in Den Haag het debat aanging over de Europese Unie. Het meest recente debat: 15 juni. Hij was toen bij de een vergadering over een aanstaande bijeenkomst van de Europese ministers van Buitenlandse Zaken.

Er was overigens een goede vervanger geregeld voor Hoekstra: premier Mark Rutte.

Het gras is altijd groener bij de buren.
Verken je horizon en ga ook eens vissen in een andere vijver!

Word lid Meer informatie