Speelschema: geopolitiek geld en de (mid)week van de regio’s

Het is het jaar van de jeugd, de (mid)week van de regio’s en de dag van de mentale gezondheid. Dat is te zien in de politieke agenda. Minister Kaag spreekt in Brussel over geopolitieke financiën, lokale bestuurders verzamelen daar ook en Europarlementariërs debatteren over een nieuwe wet tegen kindermisbruik.

2 min. leestijd

Financiënminister Kaag is in Brussel voor de jaarlijkse begrotingsconferentie. Elk jaar voeren Europese beleidsmakers, onderzoekers, politici, denktanks, burgers en mensen uit de zakenwereld een goed gesprek over de Europese begroting. Dit jaar staat de Europese geopolitieke rol en energie(on)afhankelijkheid centraal. En omdat we in het Europese jaar van de jeugd zitten, mogen jonge mensen vandaag ook meepraten. Kaag gaat in debat over hoe geld kan worden ingezet voor een geopolitiek Europa. Ook aan tafel zitten onder andere: Bloombergjournalist Maria Tadeo, Eurocommissaris Johannes Hahn, en de baas van de Europese ontwikkelingsbank Odile Renaud-Basso. Liefhebbers kunnen het gesprek hier volgen, of meer lezen in de financieel-economische nieuwsbrief van Brusselse Nieuwe.

Debat over nieuwe wet tegen kindermisbruik

Europarlementariërs debatteren vanmiddag over een nieuw wetsvoorstel tegen online kindermisbruik. Eurocommissaris Ylva Johansson komt het voorstel verdedigen. De kern van de zaak: online platforms moeten seksueel misbruik van kinderen opsporen, rapporteren en verwijderen. CDA-Europarlementariër Jeroen Lenaers pleit voor het voorstel: “Het online aanbieden en downloaden van beeldmateriaal leidt tot herhaald slachtofferschap, tot nieuw aanbod en misbruik. Deze destructieve spiraal moet doorbroken worden. Ik verwelkom daarom dit wetsvoorstel en zal mij inzetten om het waar mogelijk verder te versterken om het internet schoon te vegen en online kindermisbruik internationaal uit te roeien.”

De (mid)week van de regio’s

Dezelfde thema’s, de groene transitie, geopolitieke samenwerking en jongeren, vormen de kern van debatten tijdens de week van de regio’s. Die week loopt van vanavond tot 13 oktober, het is dus meer een midweek. Met een breed palet aan panels, lezingen, en workshops brengt het Europees Comité van de Regio’s lokale ambtenaren, politici en bestuurders bij elkaar.

Manders over de positieve effecten van videogames

Videogames worden vaak besproken als bron van problemen, maar in Brussel vragen Europarlementariërs nu aandacht voor een positiever perspectief. Vorige week maakten zij zich nog hard voor een actieplan voor de sector. Deze week is de beurt aan Europarlementariër Toine Manders (CDA). Hij bepleit zijn rapport over consumentenbescherming. “Goed dat we precies op de Internationale Dag van de Mentale Gezondheid de positieve effecten die online videogames kunnen hebben op het mentale welzijn van mensen bespreken”, zegt hij daarover.

Het gras is altijd groener bij de buren.
Verken je horizon en ga ook eens vissen in een andere vijver!

Word lid Meer informatie