Speelschema: Geoblocking, haatzaaien en Spanje

Wat speelt vandaag in Europa en Den Haag? Wat doen de hoofdrolspelers? Je leest het elke ochtend in ons Speelschema.

3 min. leestijd
(Bron foto: iStock)

Het is de derde dag dat het voltallige Europees Parlement vergadert in Straatsburg. Ook vandaag staat er weer heel wat op de agenda. De stemming over geoblocking is uitgesteld naar vandaag. Verder op de agenda staat een stemming over haatzaaien en een debat over het Spaanse EU-voorzitterschap.

Geoblocking

Vandaag stemmen Europarlementariërs over geoblocking. Het is in EU-landen soms niet mogelijk om films of series uit andere landen te bekijken omdat ze in eigen land geblokkeerd worden.

Het Europees Parlement wil hier een eind aan maken. “Geoblocking is in alle gevallen onwenselijk, omdat het de interne markt met vrij verkeer van personen, goederen en diensten ondermijnt”, zegt Europarlementariër Toine Manders (CDA).

Haatzaaien

Het is niet de enige stemronde die vandaag plaatsvindt. Europarlementariërs willen haatzaaien op Europees niveau strafbaar stellen. Ook de Europese Commissie riep op tot soortgelijke wetgeving, maar niet iedereen is het ermee eens.

Europarlementariër Bert-Jan Ruissen (SGP) wil zeker iets doen aan haatzaaien, maar niet zo. “Het uiten van een opvatting die ingaat tegen de liberale-seculiere moraal (bijvoorbeeld rond huwelijk en gezin), kan straks zomaar als haatzaaien worden beschouwd. Ik heb amendementen ingediend om de vrijheid van meningsuiting, geweten en godsdienst te benadrukken.”

Vera Tax (PvdA) is hoofdonderhandelaar van het voorstel. Ze vindt het vooral belangrijk dat er Europese wetgeving komt omdat de regels in EU-landen van elkaar verschillen. Dat maakt de handhaving moeilijker, denkt ze. “Vooral mensen in kwetsbare posities, zoals vrouwen en migranten, krijgen dagelijks een enorme bak haat over zich heen. In de hele Unie moet dit soort gedrag als onacceptabel beschouwd worden en bestraft.”

Spaans EU-voorzitterschap

Maar er wordt ook nog gedebatteerd vandaag. Het Spaanse voorzitterschap van de EU loopt af (de Belgen nemen het dan voor een half jaar over) en dat betekent dat er even op teruggekeken moet worden. Het Europees Parlement komt deze ochtend samen om te bekijken wat Spanje als EU-voorzitter heeft bereikt.

CDA-Europarlementariër Jeroen Lenaers maakt zich zorgen over de amnestiewet die in Spanje is aangenomen. Met die wet kregen politici die opriepen tot de onafhankelijkheid van de regio Catalonië en een illegaal referendum organiseerden, amnestie. Lenaers vraagt zich af of de wet wel in lijn is met de rechtsstaat.

Balkantop

En in Brussel vindt vandaag de Balkantop plaats. De EU en leiders van landen op de westerse Balkan komen bij elkaar om het te hebben over lidmaatschap van de EU, integratie en de impact van de oorlog tussen Rusland en Oekraïne op de economie.

Demissionair premier Mark Rutte is er ook bij. Hij wil vooral het belang van de rechtstaat in Balkanlanden benadrukken maar ook samenwerking op het gebied van veiligheid, migratie en klimaat. Ook verwacht hij dat de landen zich aansluiten bij het gemeenschappelijke veiligheidsbeleid van de EU. Dat zou betekenen dat ze ook de sancties tegen Rusland over moeten nemen.