Speelschema: Geneesmiddelen, wereldhandel en corruptiedebat

Wat speelt vandaag in Europa en Den Haag? Wat doen de hoofdrolspelers? Je leest het elke ochtend in ons Speelschema.

2 min. leestijd
Closeup pharmacist hand holding medicine box in pharmacy drugstore.

Minister van Volksgezondheid Ernst Kuipers is vandaag in Stockholm. Hij praat daar met zijn Europese collega’s over de toegang tot geneesmiddelen. De ministers zullen spreken over tekorten van geneesmiddelen en de crisisparaatheid.

Ook zal er gesproken worden over de betaalbaarheid van de toegankelijkheid tot geneesmiddelen. Meer toegang betekent namelijk hogere voorraden van geneesmiddelen, maar dus ook hogere kosten.

Ministers van Buitenlandse Zaken praten over ontwikkelingssamenwerking

De Europese ministers van Buitenlandse Zaken komen vandaag bij elkaar. Naast actuele kwesties zoals de oorlog in Oekraïne en de situatie in Soedan, zullen ze het hebben over de wereldwijde handel.

Ook staat de hervorming van ontwikkelingsbanken op de agenda. Dat zijn banken die bedrijven, financiële instellingen en projecten ondersteunen in ontwikkelingslanden. Voor de ministers met elkaar zullen lunchen, spreken ze nog met de president van de Europese investeringsbank Werner Hoyer.

Corruptiedebat in het Europees Parlement

In het Europees Parlement wordt vandaag gesproken over de aanbevelingen voor de hervorming van regels van het Parlement zelf. Het gaat om regels over integriteit, transparantie, de strijd tegen corruptie en de verantwoordingsplicht.

Na Qatar-gate zijn dat gevoelige punten geworden. Michiel Van Hulten, de baas bij corruptiewaakhond Transparency International is kritisch over de hervormingen en verwacht weinig veranderingen.  

Het gras is altijd groener bij de buren.
Verken je horizon en ga ook eens vissen in een andere vijver!

Word lid Meer informatie