Speelschema: EU-besluitvorming, D66-debat en de Verenigde Naties

Wat speelt vandaag in Europa en Den Haag? Wat doen de hoofdrolspelers? Je leest het elke ochtend in ons Speelschema.

2 min. leestijd
(Bron foto: Europees Parlement)

Genoeg zaken te bespreken weer. Zo presenteert men in het Europees Parlement een onderzoek naar het EU-besluitvormingsproces. Later vandaag een D66-debat in Brussel en voorzitter van de Europese Raad Charles Michel geeft een belangrijke speech bij de Verenigde Naties in New York.

Europese besluitvorming

Hoe kan de Europese Unie de besluitvorming over EU-buitenlandbeleid verbeteren? Dat was de vraag aan de wetenschappelijke dienst van het Europees Parlement. Vandaag presenteert de dienst een onderzoek.

Vooralsnog kunnen landen hun veto uitspreken bij het nemen van sancties. Zo was Hongarije meerdere keren in staat om sancties op Rusland tegen te houden, terwijl alle andere EU-lidstaten wel sancties wilden. Het is een van de zaken die de dienst wil bekijken.

D66-debat

En vanavond komen de D66-lijsttrekkerskandidaten voor de Europese verkiezingen bij elkaar. Ze zijn eerder al in Zwolle met elkaar in debat gegaan, maar ook in andere steden in Nederland. D66-leden in België mogen niet achterblijven natuurlijk, dus komen ze naar Brussel.

Om even het geheugen op te frissen. Vooraanstaande kandidaten zijn, Europarlementariër Samira Rafaela, Tweede Kamerlid Salima Belhaj en oud-Europarlementariër Gerben-Jan Gerbrandy. Let op: het debat is alleen toegankelijk voor D66-leden.

New York

Ze waren er al even, maar ook vandaag is er een Europese delegatie bij de algemene vergadering van de Verenigde Naties. Charles Michel, de voorzitter van de Europese Raad, gaat er een toespraak geven. Voor de EU belangrijk: het behalen van duurzaamheidsdoelen en mondiale samenwerking.

Het gras is altijd groener bij de buren.
Verken je horizon en ga ook eens vissen in een andere vijver!

Word lid Meer informatie