Speelschema | De wolven huilen en ministers kauwen op ontwikkelingsaanpak tijdens diner

Wat speelt vandaag in Europa en Den Haag? Wat doen de hoofdrolspelers? Je leest het elke ochtend in ons Speelschema.

2 min. leestijd
Bron foto: iStock

De wolf is nooit ver weg in Brussel. Al tijden is het dier een gespreksonderwerp van belang, en ook vandaag ligt hij op de Brusselse (jacht)tafel. Maar op de borden van de ontwikkelingsministers zal hij zo snel nog niet terechtkomen. Die dineren vandaag namelijk om bij te praten over mensenrechten (en de schendingen daarvan).  

Uur van de wolf

Vandaag overleggen de leden van de landbouwcommissie van het Europees Parlement samen met de Europese Commissie over de beschermde status van de wolf. Steeds meer lidstaten doen hun beklag over de schade die het dier, dat tot nu toe zeer streng beschermd is, veroorzaakt. Zij willen graag dat de bescherming die de wolf nu nog geniet, naar beneden bij wordt gesteld.

Ook in Nederland bestaat een levendige discussie over de wolf, die sinds een paar jaar weer terug is in ons land. Het komt steeds vaker voor dat wolven schapen doden op boerenerven. Ook mag er op de Veluwe sinds kort met paintballgeweren op wolven worden geschoten om de dieren af te schrikken.

Ontwikkelingssamenwerking

De EU-ministers komen vandaag en morgen samen in Brussel voor een informele bijeenkomst over ontwikkelingssamenwerking. Er zal worden gepraat over het samenwerkingsbeleid van de EU en de financiële plannen tot en met 2027. Ook zullen de ministers spreken over de huidige geopolitieke situatie zoals de oorlogen in Oekraïne en Gaza.  

Om de bijeenkomst goed te beginnen zal er – na een bezoek aan het Magritte museum in Brussel – ’s avonds gedineerd worden met de Hoge Commissaris voor Mensenrechten van de Verenigde Naties, Volker Türk. Hier zal hij de gasten toespreken over het belang van internationale samenwerking op het gebied van mensenrechten.

Het gras is altijd groener bij de buren.
Verken je horizon en ga ook eens vissen in een andere vijver!

Word lid Meer informatie