Nederland in de Europese krant | Nederlanders belagen Belgische huizenmarkt, Rutte beschuldigd in Gaza-zaak en paintballen tegen de wolf

Brusselse Nieuwe leest voor u de Europese kranten. Deze week lazen we daarin over Nederlands die hun droomhuis zoeken in België, over Nederlandse ambtenaren die Rutte beschuldigen en over Gelderse wolven, zij zijn vanaf nu paintballdoelwit.

3 min. leestijd

Het blijkt dat Nederlanders steeds vaker profiteren van de lagere prijzen op de Belgische woningmarkt. Ook in Frankrijk wordt de zuiverheid van Rutte’s motieven in de Gaza-oorlog in twijfel getrokken. Verder wordt het besluit om wolven te mogen beschieten met paintballgeweren met verbazing ontvangen in Duitsland.

Vlaams woongeluk

Bij de buren is het gras altijd groener. Een groeiend aantal Nederlanders zoekt vanwege de oververhitte huizenmarkt hun geluk in België. In sommige grensgemeenten domineren Nederlandse klanten zelfs de huizenmarkt, schrijft de Belgische krant De Morgen. Hier maken ze nu zo tussen de veertig en tachtig procent van het totaal aantal inwoners uit.

België is zo aantrekkelijk voor Nederlandse woningzoekers door de lagere huizenprijzen. Bij de Belgen krijg je namelijk meer waar voor je geld. Niet alleen koopwoningen, maar ook huurhuizen worden daarom steeds populairder onder Nederlanders, die zo een stuk minder geld kwijt zijn.

De groeiende aanwezigheid van Nederlanders roept zowel positieve als bezorgde reacties bij onze Zuiderburen. Zo bieden Nederlanders steeds vaker boven de vraagprijs om een woning te bemachtigen, iets wat bij minder vermogende Belgen niet altijd in goede aarde valt. Gelukkig blijven de cultuurverschillen verder beperkt. “Die mengeling van mensen maakt wonen hier net zo leuk,” zo citeert de krant.

Rutte in Gaza-zaak

In een anonieme brief van een groep ambtenaren wordt demissionair minister-president Mark Rutte ervan beschuldigd zich intensief te mengen in de Gaza-oorlog om internationaal in de schijnwerpers te komen. Dit schrijft de Franse krant Le Monde. Zo zou Rutte proberen mogelijke schendingen van het humanitair oorlogsrecht door Israël te verdoezelen. Er zou zelfs zijn gevraagd wat te zeggen, “zodat het lijkt alsof Israël geen oorlogsmisdaden begaat?”.

De brief kwam aan het licht tijdens de zaak die Oxfam Novib, Pax en The Rights Forum hebben aangespannen tegen de Nederlandse staat. Ze proberen via de rechter de levering van militair materieel aan Israël te verbieden. In de brief, onthuld op 22 januari, stellen ongeveer twintig diplomaten en ambtenaren de pro-Israëlische houding van Rutte aan de kaak.

Volgens de ambtenaren zijn Rutte’s motieven niet zuiver en vermoeden zij dat hij, als demissionair premier, zijn betrokkenheid bij de Gaza-oorlog gebruikt om deze zomer Jens Stoltenberg op te volgen als secretaris-generaal van de NAVO.

Wolvenpaintball

De rechtbank Midden-Nederland heeft besloten dat het toegestaan is om wolven in het nationale park De Hoge Veluwe met paintballschoten te verjagen. Dit besluit komt na herhaalde aanvallen van “probleemwolven” op andere dieren in het park, zo schrijft de Duitse krant Welt. Ook zou deze voor de mens een gevaar kunnen komen: zo vertonen de wolven in het park ongewoon gedrag door te dichtbij wandelaars en fietsers te komen.

Het besluit wordt gezien als een overwinning voor de provincie Gelderland. Deskundigen benadrukken dat afschrikken met paintballkogels nog niet voldoende onderzocht is. Dierenorganisatie Faunabescherming is dan ook van plan om het besluit aan te vechten. Wolven zijn een “strikt beschermde” diersoort in Europa, al zijn er wel plannen om die status af te zwakken.

Het gras is altijd groener bij de buren.
Verken je horizon en ga ook eens vissen in een andere vijver!

Word lid Meer informatie