Speelschema | Beslissende dag voor natuurherstelwet, gendergelijkheid onder de loep

Wat speelt vandaag in Europa en Den Haag? Wat doen de hoofdrolspelers? Je leest het elke ochtend in ons Speelschema.

2 min. leestijd
Competition at work between a man and a woman. Art collage.

Na gister al wat opgewarmd te hebben, begint men vandaag aan de echt spannende dossiers in Straatsburg. Er wordt onder andere nog eenmaal gestemd over de natuurherstelwet, waarbij de spanningen nog wel eens hoog kunnen oplopen. Verder vindt in Brussel een informele ministerbijeenkomst plaats over gendergelijkheid, en hoe deze de komende jaren verbeterd kan worden.

Stemmen in Straatsburg

Op de tweede dag van de voltallige vergadering van het Europees Parlement begint het echte werk. In Straatsburg staan er vandaag veel belangrijke stemmingen op de agenda. Allereerst is er de eindstemming over de veelbesproken natuurherstelwet, en die wordt spannend. Als de wet het niet haalt, is de kans groot dat deze na de verkiezingen in de prullenbak verdwijnt.

Verder wordt er gestemd over nieuwe regels die het milieu moeten beschermen via het strafrecht. Ook de bescherming van journalisten komt aan bod, net als de transparantie rondom politieke reclame. Als laatste stemmen de Europarlementariërs ook over de herziening van de meerjarenbegroting voor 2021-2027. Die wordt waarschijnlijk goedgekeurd.

Gendergelijkheid

Vandaag vindt daarnaast een informele ministerbijeenkomst plaats over gendergelijkheid. Deze komt op een belangrijk moment, vlak voor het einde van het huidige mandaat van de Europese Commissie.

Ondanks de vooruitgang die is geboekt op het gebied van gendergelijkheid, moeten er namelijk nog veel stappen gezet worden, aldus het Belgische voorzitterschap. De verschillende crises, zoals de coronapandemie, de oorlog in Oekraïne en klimaatverandering, treffen niet iedereen op dezelfde manier. Vooral vrouwen en meisjes worden sterk beïnvloed, stellen zij.

Om deze uitdagingen aan te pakken, wordt er vandaag dus gereflecteerd op zowel de geboekte successen als de problemen van de afgelopen jaren. Daarnaast willen de EU-ministers die over gendergelijkheid gaan, kijken hoe de vooruitgang op het gebied kan worden versneld. Voor Nederland zal onderwijsminister Robbert Dijkgraaf (ook verantwoordelijk voor emancipatie) aanwezig zijn.

Het gras is altijd groener bij de buren.
Verken je horizon en ga ook eens vissen in een andere vijver!

Word lid Meer informatie