Speelschema: Adema in Brussel en Hongaarse miljarden

Landbouwminister Adema wordt in Brussel verwacht. De Nederlandse Europarlementariërs treffen elkaar en de overige collega’s vandaag in Straatsburg. Ze gaan een stevig gesprek tegemoet over Hongarije.

2 min. leestijd

Minister Piet Adema (Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit) ontmoet vandaag zijn Europese collega’s bij de vergadering van Landbouwministers in Brussel. Op de agenda staat onder andere de Europese bosstrategie. De lidstaten werken allemaal aan het behoud en onderhoud van hun bossen en hebben daarvoor doelstellingen die ze in 2030 moeten halen. Ook op de agenda: mest, algen, de energietransitie in de visserijsector en natuurherstel. Adema heeft ook een afspraak staan met Eurocommissaris Janusz Wojchiechowski (Landbouw).

Miljarden voor Hongarije

Er staan miljarden op het spel voor Hongarije, de Europarlementariërs debatteren er vandaag over. Omdat Hongarije de basisbeginselen van rechtsstaat onvoldoende bewaakt, dreigt het Europees geld mis te lopen. De Europese Commissie stelde in september voor 7,5 miljard euro te onthouden. Nu staat nog eens 5,8 miljard euro ter discussie, als het coronaherstelplan van Orbán niet wordt goedgekeurd. Hongarije beloofde in reactie beterschap en kwam met maatregelen om de rechtsstaat te versterken. De vraag wordt nu: heeft Hongarije genoeg gedaan? Orbán is niet blij met de maatregelen uit Brussel, en blokkeert nu belangrijke plannen: miljardensteun aan Oekraïne en een minimumwinstbelasting voor multinationals. Ondertussen vinden Nederlandse Europarlementariërs dat Hongarije juist strenger moet worden aangepakt

Qatar

Het WK Voetbal is gisteren van start gegaan in Qatar. Vorige week debatteerde Europarlementariërs al in commissieverband over de mensenrechtenschendingen in het land, vandaag doen ze dat plenair nog eens over. Er zal een afvaardiging van Qatar aanwezig zijn bij het debat.

Het gras is altijd groener bij de buren.
Verken je horizon en ga ook eens vissen in een andere vijver!

Word lid Meer informatie