Nederland gaat wereldwijde minimumbelasting sowieso invoeren

Zelfs als Hongarije niet overstag gaat, zal Nederland doorzetten met de minimumbelasting voor multinationals van 15 procent. Duitsland, Frankrijk, Italië en Spanje zijn ook aan boord.

2 min. leestijd
Wooden toy blocks forming the words “15% corporate tax”. Initiative to implement a global minimum tax for large companies.

Het was een historisch moment toen er eind oktober 2021 op de G20-top in Rome eindelijk een akkoord bereikt werd over een wereldwijde minimumbelasting voor bedrijven. In de daaropvolgende maanden schaarden meer dan 130 landen zich achter het ambitieuze plan.

Ook binnen de Europese Unie sloeg het idee aan. De Europese Commissie stelde daarom voor om het minimumtarief samen als één Europees blok in te voeren tegen begin 2023. Die unanimiteit was voor vele Europese landen een absolute vereiste. Zo ook voor Nederland. Staatssecretaris Fiscaliteit en Belastingdienst Marnix van Rij hamerde daar een half jaar geleden nog op. Wat zou multinationals anders tegenhouden om massaal te vluchten naar de Europese landen die het tarief niet hadden doorgevoerd?

Na maandenlang onderhandelen wist het Franse EU-voorzitterschap deze zomer 26 van 27 Europese lidstaten te overtuigen van het plan. De deadline voor de invoering van het tarief was in de tussentijd al wel opgeschoven naar januari 2024 ten vroegste. De laatste dwarsligger was usual suspect Hongarije.

Whatever it takes

Tot op vandaag is de Hongaarse premier Viktor Orbán nog steeds niet gezwicht. Met de Hongaarse vennootschapsbelasting van 9 procent, de laagste van de Europese Unie, is dat ook niet verbazingwekkend. Toch is er bij de andere Europese leiders nog steeds hoop Hongarije in de komende weken over de streep te trekken.

Vandaag kwamen de Europese ministers van Financiën samen voor een bijeenkomst in Praag. Tijdens die bijeenkomst liet Nederland samen met vier andere lidstaten weten de minimumbelasting toch te gaan invoeren in 2023. Zelfs als Hongarije niet toegeeft en de Europese Unie het plan niet als een volledig verenigd front kan uitvoeren. “Wanneer inflatie zwaar toeslaat op de koopkracht van onze burgers moeten bedrijven een eerlijke belastingbijdrage betalen. Zo kunnen we de impact van de energiecrisis verlichten”, dat liet minister van Financiën Sigrid Kaag weten in een verklaring die ook door haar vier Europese collega’s werd ondertekend.

Denktank ‘EU Tax Observatory’ berichtte vorig jaar nog dat Nederland met een minimumtarief van 15 procent 1 miljard euro extra aan belastinggeld kan ophalen. Op Europees niveau zou dit zelfs kunnen oplopen tot 50 miljard euro meer aan belastinginkomsten.

Het gras is altijd groener bij de buren.
Verken je horizon en ga ook eens vissen in een andere vijver!

Word lid Meer informatie