Nederlandse Europarlementariërs vinden maatregelen tegen Hongarije te zwak

De Europese Commissie moet strengere maatregelen nemen tegen Hongarije om de problemen in verband met de rechtsstaat in het land aan te pakken, vinden Nederlandse Europarlementariërs.

3 min. leestijd
Flag of European Union and Hungary painted on two clenched fists facing each other on black background/Hungary in the EU concept

Twee weken geleden stelde de Europese Commissie voor om 7,5 miljard euro aan EU-fondsen voor Hongarije in te houden vanwege de aanhoudende problemen in verband met de rechtsstaat. Nederlandse Europarlementariërs geven de Europese Commissie een onvoldoende voor die maatregelen.

“Orbán is al meer dan tien jaar premier. Hij heeft ongehinderd zijn gang kunnen gaan met het afbreken van de democratie. Dit is de eerste keer dat de Europese Commissie iets concreets onderneemt, dus dit is een belangrijk moment,” zegt Europarlementariër Sophie in ‘t Veld (D66). Is de maatregel van de Europese Commissie voldoende om de opstandige leerling in de klas aan te pakken? Nee, blijft daarop het antwoord.

Gebrek aan daadkracht

De Nederlandse Europarlementariërs draaien er niet omheen in hun reacties: het voorstel van de Europese Commissie om Hongarije aan te pakken is zwak, veel te zwak. Als het aan de Nederlanders ligt, is het inhouden van de ‘magere’ 7,5 miljard euro niet genoeg. De Europese Commissie mag daar nog een schepje bovenop doen.

Volgens Europarlementariër Lara Wolters (PvdA) neemt de Europese Commissie de Hongaarse rechtsstaatkwestie in ieder geval niet serieus: “Voor de Europese Commissie is de hele rechtsstaatsaga een vorm van onderhandelen geworden. De Commissie onderhandelt hier over zaken waarover niet te onderhandelen valt,” zegt ze.

Ook bij de VVD-Eurodelegatie zijn ze er niet blij mee dat Hongarije de Europese regels in verband met de rechtsstaat aan zijn laars lapt en nog altijd Europees geld ontvangt. “De EU is geen pinautomaat waar je alleen maar geld opneemt zonder je iets aan te trekken van de anderen,” laat delegatieleider Malik Azmani (VVD) weten. 

Een duit in het zakje

Want het bedrag dat de Europese Commissie met de maatregel voor Hongarije dreigt in te houden, lijkt misschien veel, maar vormt slechts een derde van het totale bedrag aan EU-fondsen dat het land ontvangt. “Ik begrijp niet hoe de Commissie tot de conclusie komt dat de andere twee derde van de fondsen dan wel goed beheerd zou worden,” zegt Azmani. “De Commissie heeft hier de taak om te zorgen dat de EU-fondsen, betaald door Europese belastingbetalers, niet willekeurig besteed kunnen worden,” stelt de VVD’er.

Europarlementariër Thijs Reuten (PvdA) is eveneens van mening dat de geldkraan naar Hongarije dicht moet. “Het geld dat de Europese Commissie nu wil inhouden, beslaat maar een klein deel van de fondsen die Hongarije ontvangt. Bovendien zijn de voorwaarden die de Commissie stelt aan het vrijgeven van de 7,5 miljard euro niet voldoende om van Hongarije weer een democratie te maken. Ik roep de lidstaten dus op niet akkoord te gaan met het voorstel van de Commissie, en zwaardere maatregelen te nemen.”

En ook Sophie In ‘t Veld schaart zich achter achter het oordeel dat Hongarije met het huidige voorstel niet hard genoeg in de portemonnee wordt geraakt. “De voorwaarden zijn boterzacht. Er zitten voor- en achterdeurtjes ingebouwd, waar doorheen geglipt kan worden. Bovendien richt de Commissie zich op slechts vijftien procent van de gelden die de regering-Orbán ontvangt,” liet de Europarlementariër weten. 

Het gras is altijd groener bij de buren.
Verken je horizon en ga ook eens vissen in een andere vijver!

Word lid Meer informatie