Schoon schip: €444 miljoen om visserij te verduurzamen

Het geld gaat naar innovatie en verduurzaming van de visserijsector, maar biedt ook het hoofd voor visserijvloten die consequenties van Brexit en de oorlog in Oekraïne ervaren.

2 min. leestijd
(Bron foto: iStock)

Kleiner, diverser en duurzamer. Dat is wat er moet veranderen aan de Nederlandse vissersvloten volgens Minister Staghouwer van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit. Het kabinet trekt €444 miljoen uit om deze verandering in de visserij door te voeren.

Deze transitie in de visserijsector is ‘noodzakelijk’ volgens de minister, want de sector staat onder druk doordat door Brexit, toename van windparken op zee en meer beschermde natuurgebieden de ruimte om te vissen steeds kleiner wordt. “Om tot een rendabele duurzame visserij te komen, moet een nieuwe koers uitgezet worden,” zegt Staghouwer. “Voor ondernemers die willen stoppen, komt er een saneringsregeling. Ondernemers die willen verduurzamen, krijgen hulp.”

Overbruggingsregeling

Het grootste deel van het geld gaat de komende jaren naar innovatie en verduurzaming, zoals schonere motoren en vangsttechnieken met minder impact op de natuur. Ook is er vanuit een fonds voor Brexit-gedupeerden €200 miljoen beschikbaar voor vissers die kunnen aantonen dat zij consequenties ervaren van de Brexit, zoals verlies van quotum.

Deze saneringsregeling moet nog goed worden gekeurd bij de Europese Commissie, maar tot die tijd heeft het kabinet een overbruggingsregeling voor kotters die vanwege de hoge brandstofprijzen in nood zijn gekomen. “Dit moet de kottervissers een beetje lucht geven in afwachting van meer duidelijkheid”, zegt de minister.

Veel vissers liggen al maanden aan wal door de hoge brandstofprijzen. Door de oorlog in Oekraïne is het te duur geworden om uit te varen. Vissersactiegroep Eendracht Maakt Kracht (EMK) sprak eerder al van een ‘code rood’ in de visserijsector en riep de minister op tot steun.  

Het gras is altijd groener bij de buren.
Verken je horizon en ga ook eens vissen in een andere vijver!

Word lid Meer informatie