Rutte schetst vergezicht in het Pradomuseum

3 min. leestijd

In de toekomst kunnen Spanje en Nederland elkaar van duurzame energie voorzien, verkondigt premier Rutte woensdag in Madrid. Als het Iberische schiereiland aan het Europese energienet gekoppeld wordt, bieden Spaanse zonnepanelen energie aan het noorden en voorzien Nederlandse windmolens het zuiden.

Dat vergezicht schetst Rutte in het Prado in Madrid, waar hij een toespraak houdt voor de culturele stichting Carlos Amberes. De premier is in Madrid voor een gesprek met zijn ambtscollega Pedro Sánchez, na het museumbezoek gaan ze door naar de Spaanse koning voor een audiëntie. De bijeenkomst in het museum begint met een theatrale uitvoering van het Europese volkslied, geheel in stijl van de barokke meesterwerken die het Prado huisvest. Die schilderijen verwerkt de premier ook in zijn verhaal: zo is de ‘Overgave van Breda’ van Diego Velázquez een beeld uit een ‘periode van conflict’ die ‘formatief is geweest voor Nederland’.

Ruttes speech komt, los van de (kunst)historische verwijzingen naar de relatie tussen Spanje en Nederland, sterk overeen met het verhaal dat hij een paar weken terug hield bij een universiteit in Parijs. Er worden een paar belangrijke doelen genoemd: de Europese economie moet topfit worden, Europa moet meewerken aan een sterke NAVO, en de energieafhankelijkheid moet worden afgebouwd.

‘Bestia negra’

Waar Rutte tot voor kort door Spaanse diplomaten werd aangeduid als ‘Mr. No, No, No’ vanwege zijn strenge financiële houding, sprak hij nu lovende woorden over de ‘slimme investeringen en hervormingen in Spanje’. Dat de relatie tussen Nederland en Spanje niet altijd ontspannen is geweest, schetst onder andere de Spaanse krant El Confidencial voorafgaand aan het bezoek. Mark Rutte wordt omschreven als ‘la bestia negra’ (het zwarte beest) van zijn Spaanse collega in de Europese Raad, een sportterm die verwijst naar een ‘team waar je niet van kan winnen’. Maar, schrijft de krant, niet alles ‘is een gevecht’ tussen de twee. Een jaar geleden dienden de collega’s samen een plan in bij de Europese Raad en de Europese Commissie, met een set voorstellen om de Europese Unie te versterken. Het afschaffen van het vetorecht was één van die plannen.

Energievraagstuk

Een belangrijk onderwerp van gesprek tussen Rutte en Sanchez zal ongetwijfeld de Europese energieprijs zijn. Vorige week, bij de Europese Raad, was er discussie tussen Spanje en Portugal tegenover Nederland en Duitsland. Spanje wil ingrijpen in de energieprijzen, het land is in vergelijking met veel lidstaten slecht aangesloten op het Europese energienetwerk. Rutte ziet bemoeienis met die prijzen als een gevaar voor de markt, en is daarom tegen. Volgens El Confidencial leverde het Sánchez zelfs de bijnaam ‘Don Quijote’ op onder Nederlandse diplomaten. Het compromis: Spanje en Portugal kunnen bij de Europese Commissie toestemming vragen om, bij hoge uitzondering, de prijs te verlagen.