Rutte in Franse collegezaal: pleidooi voor groen en sterk Europa

2 min. leestijd

Europa en de NAVO moeten nu samen sterk staan en investeren in de energietransitie, defensie en cyberveiligheid. Daarvoor pleitte premier Mark Rutte vanochtend voor een collegezaal van de Franse universiteit Sciences Po in Parijs. 

Vanochtend vloog hij met een delegatie van het kabinet naar Parijs voor een lunch met Macron en andere ambtscollega’s. “Een historisch moment” noemt hij het bij voorbaat. Een dergelijke ontmoeting tussen Franse en Nederlandse kabinetsdelegaties vond niet eerder plaats, zei Rutte.

Maar eerst nog even de collegebanken in. De zaal studenten leek grotendeels uit Nederlanders te bestaan, tot grote hilariteit van Rutte: “je zou deze school in Amsterdam moeten neerzetten!” De Sciences Po universiteit is bekend als bakermat van Franse politici; zes Franse presidenten en achttien premiers hebben er gestudeerd. 

Rutte blij met Europese plannen

“Onze gebundelde kracht is ons wapen”, stelt Rutte over samenwerking tussen de Europese Unie en de NAVO.

De afhankelijkheid van Russisch gas moet drastisch omlaag in Europa, verkondigt hij. Hij is blij met het energieplan van Timmermans dat gister is gepresenteerd en roept op tot investeringen in duurzame energie. “Straks kan een school in Riga draaien op energie van zonne-energie uit Portugal”, stelt hij zich voor. Ook niet ondenkbaar, vindt Rutte, is dat Duitsland zijn ‘atomausstieg’ uitstelt. De ‘paar nieuwe kerncentrales’ die Nederland neer gaat zetten zijn nu een goede stap.

Rutte vertelt ook tevreden te zijn over een ander EU-plan, de Chips Act. Cyberveiligheid staat hoog op de Nederlandse agenda. Door internationaal samen te werken moet de ‘digitale autonomie’ gewaarborgd worden, zegt de premier.  

Te lang hebben Europese landen op de ‘schouders van de Verenigde Staten’ geleund voor defensie, stelt Rutte. Met uitzondering dan van Polen en de Baltische staten: die hadden geen ‘wake up call’ nodig. Het is tijd voor investeringen in defensie, en voor militaire samenwerking, concludeert hij. 

Gister hield Financiënminister Sigrid Kaag ook een toespraak over Europa. Zij kon rekenen op veel kritiek omdat ze niet in de Kamer aanwezig was voor het vragenuurtje.

Het gras is altijd groener bij de buren.
Verken je horizon en ga ook eens vissen in een andere vijver!

Word lid Meer informatie