Rutte: militaire transporten in Nederland, maar we zijn niet in oorlog met Rusland

2 min. leestijd

De NAVO activeert de ‘standaardplannen’ die gelden bij onrust aan de grenzen van het militaire bondgenootschap. Premier Rutte zegt na een spoedberaad van het Nederlandse kabinet dat er in Nederland ‘zichtbare militaire verplaatsingen’ zullen plaatsvinden de komende tijd.

Wat de militaire standaardplannen van de NAVO inhouden, zei Rutte niet. Ook niet om welke militaire transporten het gaat en waar die versterkingen worden ingezet. Wel benadrukte hij dat Nederland en de NAVO niet in oorlog is met Rusland. Er is geen sprake van het activeren van de collectieve verdediging onder artikel 5 van het NAVO-verdrag.

Scherpe veroordeling, maximale sancties

“Nederland veroordeelt ten scherpste de inval van Rusland in Oekraïne. Het is een daad van ongekende agressie die niet te rechtvaardigen is. Het is een ernstige bedrijging van de stabiliteit in Europa en de wereld”, zegt Rutte. De oorlog in Oost-Europa raakt volgens hem de naoorlogse volkenrechtelijke ordening en is in Europa ongekend sinds het einde van de Tweede Wereldoorlog.

Vanavond komt de Europese Raad van staats en regeringsleiders bijeen in Brussel. Rutte zet in die vergadering in op ‘maximale sancties’. Hij wilde inhoudelijk niet vooruitlopen op hoe ver de sancties moeten gaan. De maatregelen moeten ‘Poetin en zijn regering raken’, zei de premier die onderstreept: “Het is niet het Russische volk waarmee wij in conflict zijn”.

Het gras is altijd groener bij de buren.
Verken je horizon en ga ook eens vissen in een andere vijver!

Word lid Meer informatie