Rutte: “Ik had meer moeten doen in Europa”

Premier Rutte heeft het boetekleed aangetrokken tijdens de Algemene Politieke Beschouwingen in Den Haag. Nederland had veel eerder een prijsplafond kunnen invoeren. Dat mocht namelijk wel van Europa. “Ik heb me onvoldoende geïnformeerd.”

1 min. leestijd

Europese regels bieden, zo moest de premier tijdens het debat erkennen, voldoende ruimte om consumenten te beschermen. “Ik heb te lang aan de regels vastgehouden en onvoldoende oog gehad voor de mogelijkheden”, aldus Rutte. Hij legde uit dat België al langer een wettelijke mogelijkheid heeft om van de regels af te wijken.

Ook Frankrijk heeft wetten waardoor de overheid kan ingrijpen als de prijzen te fors stijgen. “En Spanje geeft via een subsidie geld aan burgers die in de problemen komen.”

“Maar”, zo zei de premier “we hebben te lang gezegd dat er niet te sleutelen viel aan de Europese regels. Dat kan je mij verwijten. Dat trek ik me aan.” Volgens de premier is Nederland pas echt gaan nadenken over de mogelijkheid om een prijsplafond in te voeren, nadat ook Duitsland en Oostenrijk besloten om een dergelijke maatregel in te voeren.

Rutte ging er niet op in dat Nederland amper twee weken geleden zich nog negatief uitliet over het idee om nationale prijsplafonds voor consumenten op te nemen in de Europese plannen. Nu onder druk van onder meer België de prijsplafonds zijn toegestaan, maakt Nederland er alsnog dankbaar gebruik van.

Het gras is altijd groener bij de buren.
Verken je horizon en ga ook eens vissen in een andere vijver!

Word lid Meer informatie