Rondje cultuur vanuit Brussel

2 min. leestijd
gamer work space concept, top view a gaming gear, mouse, keyboard, joystick, headset, mobile joystick, in ear headphone and mouse pad on black table background.

Te midden van de geopolitieke spanningen, stijgende energieprijzen en de eerste toekenningen uit het corona-herstelplan zou je bijna vergeten dat Europa zich deze week ook heeft hardgemaakt voor het culturele landschap. Van Nederlandse subsidiemogelijkheden tot Bauhaus-festival en Europese mediavoorlichting. Brusselse Nieuwe zet het even op een rij:

Subsidiemogelijkheden in Tilburg

Eerder deze week werd er in Tilburg voorlichting gegeven over Europese subsidies in de creatieve sector. DutchCulture – een initiatief dat instaat voor het bevorderen en promoten van internationale samenwerking op het vlak van cultuur, media en erfgoed – maakt een tour door het land.

En misschien ook wel bij jou in de buurt. Meer weten? Schrijf je dan hier in voor meer info. 

Creatief Europa

De subsidies komen overigens van Creative Europe, het programma van de Europese Unie dat de voorbije jaren al ruim 1,5 miljard euro in de creatieve en culturele sectoren van Europa heeft geïnvesteerd. Het programma, dat al in 2013 door het Europese Parlement werd goedgekeurd, heeft ook deze week een financierings-oproep gedaan. Namelijk voor gameontwikkelaars en audiovisuele producenten:

Forum of festival?

The festival of the New European Bauhaus, een hele mond vol. En de ambitie van het festival doet er niet voor onder: een evenement dat Europeanen uit alle sectoren wil samenbrengen om over een duurzame, inclusieve en mooie toekomst na te denken. Mensen mogen hun duurzame project, evenement of kunst pitchen en delen. Een netwerk-evenement dat, volgens eigen zeggen, cultuur met wetenschap wil verenigen en ontwerp met politiek. Inschrijven kan nog, deze week werd de deadline voor het evenement (dat pas begin juni wordt gehouden) verschoven naar 7 maart. 

Mediavrijheid centraal

Eerder deze week werd ook een online conferentie gehouden over de toekomst van de publieke media. Betrouwbare en onafhankelijke media zijn belangrijk en moeten beschermd worden in Europa, zeker in deze onzekere tijden die gedicteerd worden door een informatie-oorlog. Het evenement, dat werd georganiseerd door de Raad van Europa, werd gehouden tegen de achtergrond van een nieuwe Europese mediavrijheidswet. Dit voorstel van de Europese Commissie poogt mensen uit de audiovisuele sector beter te beschermen.

Het gras is altijd groener bij de buren.
Verken je horizon en ga ook eens vissen in een andere vijver!

Word lid Meer informatie