Richtingenstrijd

2 min. leestijd

De nieuwsbrief gaat deze week over een ouderwetse richtingenstrijd binnen de Europese Commissie. De Eurocommissarissen maakten ruzie over kernenergie en gas. Maar liefst drie commissarissen uit Oostenrijk, Portugal en Spanje stemde tegen. En zwaargewichten, waaronder Frans Timmermans hadden kritiek op voorzitter Von der Leyen. Ze duwde haar standpunt door zonder rekening met de anderen te houden. Ook de Deense Vestager en de Belg Reynders vonden de manier waarop Von der Leyen de regie voerde beneden de maat.

Het gaat niet alleen om de inhoud, maar ook over de manier waarop, want door de procedure is er het nauwelijks mogelijk om het voorstel weg te stemmen. Brussel heeft een aantal bijzondere regels; waaronder de gedelegeerde handeling. Oftewel als de Europese Commissie iets wil aanvullen kan dat vrij makkelijk en is tegenstemmen vrijwel onmogelijk. Toch gaat het Europees Parlement het proberen.

Tafellaken of servet

Verder een verhaal over de invloed van Nederland in Europa. Die moet toenemen volgens het nieuwe kabinet. Maar wat zijn we als we in de spiegel kijken? Zijn we een tafellaken of een servet met dromen over tafellakens? De conclusie is dat als Nederland echt grote dromen heeft er dan wel geleverd moet worden in de vorm van deskundigheid en meer ambtenaren.

We diepen deze week ook het rapport van de Europese Rekenkamer verder uit. Veel subsidies om energie te besparen missen hun doel. Gas geven en remmen noemt onze medewerker Marko Bos het.

Dé wekelijkse Europa-nieuwsbrief Brussels Peil lees je hier.

Het gras is altijd groener bij de buren.
Verken je horizon en ga ook eens vissen in een andere vijver!

Word lid Meer informatie