Post voor Neelie Kroes van Europese Commissie over verbreken lobbyregels

De Europese Commissie wil geen overhaaste conclusies trekken en wacht op de reactie van Kroes over haar lobbydiensten voor taxidienst Uber tijdens haar afkoelingsperiode.

2 min. leestijd
Closeup of woman’s hands inserting letter in mailbox

De Europese Commissie heeft een brief naar de Nederlandse oud-Eurocommissaris Neelie Kroes gestuurd om verduidelijking te vragen over het verbreken van de Europese lobbyregels. Het is wachten op haar reactie voordat conclusies worden getrokken, werd gezegd in de wekelijkse persconferentie van de Europese Commissie. Die persconferentie werd gedomineerd door het nieuws rondom Kroes.

Dit weekend bracht een groot internationaal onderzoek van tientallen journalisten aan het licht dat Kroes in 2015 en 2016 lobbyde voor de Amerikaanse taxidienst Uber. Zij was toen net afgetreden als Eurocommissaris en zat nog in de wettelijk voorgeschreven afkoelingsperiode van 18 maanden. In die periode is het oud-Eurocommissarissen niet toegestaan te lobbyen.

Hoge gedragscode

De Europese Commissie gaf aan geen overhaaste conclusies te willen trekken en eerst te kijken naar wat Kroes op het nieuws te zeggen heeft. Op welke vragen Kroes antwoord moet geven, daar gaf de Europese Commissie geen duidelijkheid over.

Wel werd aangegeven dat voor oud-Eurocommissarissen een hoge gedragscode geldt. Zo zijn er een aantal voorwaarden waaraan een oud-Eurocommissaris moet voldoen, zoals de voorgeschreven afkoelingsperiode. Mocht hier niet aan voldaan zijn, dan kan het Europees Hof hier een rol in gaan spelen. Of Kroes de voorwaarden daadwerkelijk geschonden heeft, is nog niet duidelijk. De Commissie vindt het daarom moeilijk om nu al te zeggen wat er gaat gebeuren en of er sancties opgelegd worden.

Het gras is altijd groener bij de buren.
Verken je horizon en ga ook eens vissen in een andere vijver!

Word lid Meer informatie