Polen op tenen getrapt door Rutte

2 min. leestijd
Netherlands’ Prime Minister Mark Rutte arrives for the EU-Western Balkans summit at Brdo Castle in Kranj on October 5, 2021. EU leaders will have a hard discussion on Europe’s place in the world at a summit, as they seek unity on how to deal with superpowers China and the United States. The 27 heads of state and government will meet at Brdo Castle in Slovenia, the country that currently holds the EU’s rotating presidency. Ludovic MARIN / AFP

De Poolse regering heeft uitgehaald naar demissionair premier Mark Rutte, zo meldt het ANP. Volgens een Poolse regeringswoordvoerder is Rutte “de laatste persoon” die Polen de les mag lezen over problemen met de rechtsstaat. Deze reactie van de Poolse regering volgt op de oproep van premier Rutte aan de Europese Commissie om streng op te treden tegen Polen. Zo wil Rutte dat het dagelijks bestuur van de Europese Unie niet akkoord gaat met het Poolse coronaherstelplan van 36 miljard euro. 

Onvrede

En dat schoot in het verkeerde keelgat bij de Polen. Volgens de zegsman van de Poolse regering heeft Nederland zelf genoeg problemen. Zo hekelde de woordvoerder in een televisieoptreden dat ook Nederland niet voldoet aan de Europese normen. Met name de Nederlandse belastingwetgeving was mikpunt van de Poolse kritiek.

Polen heeft al langer problemen met de Europese Unie over hervormingen die de democratie en rechtsstaat volgens Brussel ondermijnen. Dat bleek bijvoorbeeld toen het Poolse Constitutioneel Hof recent oordeelde dat het Europese recht soms niet opweegt tegen het Poolse recht. 

Boeman Rutte

Het is overigens niet de eerste keer dat Rutte onder oosters vuur komt te liggen. De Sloveense premier Janez Janša tweette onlangs dat de Nederlandse minister-president zich niet zou moeten bemoeien met de persvrijheid in Slovenië door te wijzen op de moord op misdaadverslaggever Peter R. de Vries.

Het gras is altijd groener bij de buren.
Verken je horizon en ga ook eens vissen in een andere vijver!

Word lid Meer informatie