Polen onderzoekt Israëlische Pegasus-spionagesoftware

1 min. leestijd

De Poolse regering start een onderzoek naar de Israëlische Pegasus-spionagesoftware. De overheid onderzoekt het gebruik van Pegasus door de vorige regering van de PiS-partij. 

De Pegasus-software wordt geleverd door het Israëlisch bedrijf NSO. De software is inmiddels erg omstreden. Uit onderzoek van onder andere Amnesty International in 2021 bleek dat het werd misbruikt om activisten, journalisten en oppositiepolitici te volgen. 

In Polen heeft de spyware mogelijk ook de verkiezingen in 2019 beïnvloed. Tijdens de verkiezingen is de telefoon van oppositieleider Krzysztof Brejza meerdere malen gehackt. Vervolgens zijn de berichten openbaar gemaakt en door de staatstelevisie gebruikt in een lastercampagne. 

Een onderzoekscommissie van het Europees Parlement, onder leiding van Sophie in ‘t Veld (Volt), concludeerde dat Pegasus de Europese rechtsstaat aantast en misbruikt wordt door meerdere lidstaten.  

In ‘t Veld is blij met het onderzoek van Polen. Op X laat ze weten dat ze hoopt dat Polen aandringt bij de Europese Commissie om de voorstellen van de Pegasus-onderzoekscommissie over te nemen.

Het gras is altijd groener bij de buren.
Verken je horizon en ga ook eens vissen in een andere vijver!

Word lid Meer informatie