In ’t Veld rapporteur Pegasus-spyware

2 min. leestijd
Computer code on a screen with a skull representing a computer virus / malware attack.

D66-Europarlementariër Sophie in ’t Veld wordt rapporteur voor het onderzoek naar misbruik van de Pegasus-spyware in Europa. In juli 2021 werd na onderzoek van onder andere Amnesty International bekend dat de door het Israëlische bedrijf NSO geleverde Pegasus-software misbruikt werd. Het was bedoeld voor gerichte contraspionage ten behoeve van de staatsveiligheid, maar werd ook gebruikt om activisten, journalisten en oppositieleden te volgen.

Naar aanleiding van deze misstanden is vanuit het Europees Parlement besloten een onderzoek naar het misbruik van de Pegasus-spyware te starten. In ’t Veld heeft als rapporteur een leidende functie in dit onderzoek. “Het gebruik van spyware op EU-burgers door overheden van EU-lidstaten is schokkend en ronduit bedreigend voor de Europese democratie en rechtsstaat”, zegt In ’t Veld.

Poolse verkiezingen

In ’t Veld legt uit dat het belang van een goed onderzoek groot is. Zeker na de mogelijke beïnvloeding van de Poolse verkiezingen van 2019, met hulp van de spyware van Pegasus. “Een nationale verkiezing in een EU-lidstaat is omstreden door het gebruik van Pegasus. Zo’n verkiezing bepaalt wel de samenstelling van de Europese Raad, waar wetgeving wordt gemaakt die in heel Europa, ook in Nederland, van kracht is.”

Daarom is het voor de hele Europese Unie van belang dat er een onderzoek komt. Want, zo zegt In ’t Veld: “De gevolgen van dit misbruik blijven niet binnen de perken van één land.”

Het gras is altijd groener bij de buren.
Verken je horizon en ga ook eens vissen in een andere vijver!

Word lid Meer informatie