Poetin-spotprent wint European Cartoon Award

Een spotprent van Vladimir Poetin is de winnende karikatuur in de derde editie van de European Cartoon Award.

2 min. leestijd
‘Poetin in Oekraïne’, Carlos Davind Fuentes, Courrier International/European Cartoon Award

‘Poetin in Oekraïne’, Carlos David Fuentes, Courrier International/European Cartoon Award

De derde editie van de European Cartoon Award is gewonnen door de Cubaan Carlos David Fuentes. Zijn spotprent ‘Poetin in Oekraïne’ – waarop een vuurbal in de vorm van het hoofd van de Russische president te zien is – werd gepubliceerd in het Franse weekblad Courrier International. Fuentes tekende de karikatuur vlak na de Russische inval in Oekraïne.

In totaal werden er 470 inzendingen uit 29 landen beoordeeld door de jury, waarvan ook de winnaar van vorig jaar Tom Janssen (Trouw) deel uitmaakte. Het jurypanel onder voorzitterschap van Janet Anderson noemde de prent van Fuentes een krachtig verhaal in een treffende beeldtaal. Anderson: “Tom Jansen merkte terecht op dat het werk van Carlos David Fuentes dé cartoon is om dit moeilijke jaar uit te beelden. De spotprent heeft een zeer dramatische impact en is erg sterk.”

Ook over de nummers twee en drie was de jury vol lof. Nummer twee is ‘Begraven zielen’ van Marilena Nardi, gepubliceerd in de Italiaanse krant Domani. Nummer drie is ‘Amerikaanse Gothic’ van Harry Burton, gepubliceerd in de Irish Examiner. Juryvoorzitter Anderson: “De cartoon van Harry Burton over abortusrechten behandelt een belangrijk onderwerp op een geestige manier, in een duidelijk herkenbaar beeld. Tot slot lijkt het er misschien op dat de kwestie-Afghanistan van het wereldtoneel is verdwenen, maar de problemen zijn nog steeds enorm. De cartoon van Marilena Nardi vertelt dat verhaal op een eenvoudige maar effectieve manier.”

Organisatie

De European Cartoon Award wordt sinds 2019 georganiseerd door Studio Europa Maastricht en de European Press Prize. De prenten die dit jaar werden genomineerd, zijn gepubliceerd tussen 1 januari 2021 en 9 mei 2022 in Europese print- en online media.

Volgens Gonny Willems, directeur van Studio Europa Maastricht, beschrijven de genomineerde cartoons het afgelopen jaar op bijzondere wijze: “De genomineerde cartoons voor de European Cartoon Award illustreren op treffende wijze het turbulente jaar dat achter ons ligt. Op een doortastende, uitdagende, soms schokkende en dan weer grappige manier houden zij de Europeanen een spiegel voor. Niet alleen geven zij commentaar op prangende kwesties bij ons, maar ook over de manier waarop wij omgaan met de rest van de wereld. Daarmee vormen zij een cruciaal onderdeel van het publieke debat, waarin oude ideeën worden bevraagd en nieuwe geïntroduceerd.”

Het gras is altijd groener bij de buren.
Verken je horizon en ga ook eens vissen in een andere vijver!

Word lid Meer informatie