Podcast | De Europese week in tien minuten

Van Den Haag tot Brussel: een podcast van Brusselse Nieuwe die terugblikt op het Europese nieuws van de afgelopen week. Want welke Europese wetten komen eraan die we in Nederland gaan voelen? En hoe proberen Nederlanders in Brussel hun zin te krijgen?

2 min. leestijd

In onze nieuwe podcast ‘Van Den Haag tot Brussel’ praten we je in tien minuten bij over de Europese actualiteit. Het was even schrikken toen er een inval was bij het hoofdkantoor van de Europese Volkspartij (EVP) in Brussel, de fractie van christendemocraten waar ook het Nederlandse CDA bij hoort. Meteen dacht men aan “Qatargate”, in die zaak werden Europarlementariërs en medewerkers van de sociaaldemocraten (S&D) omgekocht door Qatar om het land binnen de Europese instanties in een beter daglicht te stellen.

Deze inval bleek te gaan om de Duitse politicus Mario Voigt, die wordt verdacht van omkoping. Voigt zou tijdens de verkiezingen een bedrijf ingehuurd hebben voor de internetcampagne van het EVP. Volgens de Duitse autoriteiten heeft hij vervolgens geld ontvangen van datzelfde bedrijf. De inval in Brussel moet duidelijk maken of dat waar is of niet.

Jasper Roorda belt ook met onze redacteur Yves La Croix over het bezoek aan China van Von der Leyen en Macron. De twee gingen samen om Europese eenheid uit te stralen en om de bekoelde relatie met het land wat te verbeteren. Of dat gelukt is en hoe ze ontvangen werden door president Xi hoor je in onze podcast.

Tot slot sprak Jasper ook met Meike van Noortwijk, onze landbouwredacteur over de bijen. Het gaat namelijk niet goed met deze bestuivers. Het burgerinitiatief “red de bijen, red de boeren” wil daarom dat het gebruik van de pesticiden drastisch wordt verminderd. Deze week reageerde de Europese Commissie op het initiatief. Hoe, dat hoor je in de podcast. Luister via onderstaande link.

Het gras is altijd groener bij de buren.
Verken je horizon en ga ook eens vissen in een andere vijver!

Word lid Meer informatie