Opvallend: Iraanse Paykan parkeert in Brussel

Van 7 tot en met 13 november staat deze auto op de stoep van het Europees Parlement in Brussel om aandacht te vragen voor mensenrechten in Iran.

1 min. leestijd

De Paykan was een automodel van de Iraanse voertuigenfabrikant Iran Khodro en werd gebouwd van 1967 tot 2005. Een speciale uitvoering van de auto, de Paykan Hillman Hunter-limousine, was ooit een geschenk van de koning (sjah) van Iran aan de autoritaire Roemeense dictator Nicolae Ceaușescu. De Roemeen kreeg de in Iran gebouwde luxeauto in 1974 ter gelegenheid van diens verkiezing tot president van de nu verdwenen Socialistische Republiek Roemenië.

Maar tegenwoordig heeft de auto een heel andere betekenis. De organisatie PaykanArtCar geeft regelmatig een Iraanse kunstenaar de kans om de auto te beschilderen om de strijd voor menselijke waardigheid en mensenrechten in Iran onder de aandacht te brengen. Die staan in Iran sterk onder druk. Vervolgens wordt de auto over heel de wereld tentoongesteld. Volgende week is Brussel aan de beurt.

Op 8 november onthullen enkele Europarlementariërs de auto aan de voet van het Europees Parlement in Brussel en debatteren zij over mensenrechten in Iran. Nederlands Europarlementariër Bart Groothuis (VVD) is erbij:

Het gras is altijd groener bij de buren.
Verken je horizon en ga ook eens vissen in een andere vijver!

Word lid Meer informatie