Het was vorige week al spannend voor Eurocommissaris Frans Timmermans. Toen spraken Europarlementariërs die zich bezighouden milieu voor de eerste keer over zijn natuurherstelwet. Vandaag zit Timmermans opnieuw op het randje van zijn stoel, want nu is het de beurt aan Europese milieuministers om hun zegje te doen.
De 27 EU-ministers komen in Luxemburg bij elkaar om het te hebben over een sterk afgezwakte variant van de natuurherstelwet. De wet maakt onderdeel uit van de Europese Green Deal die de EU in 2050 klimaatneutraal moet maken. De natuurherstelwet is volgens Timmermans een cruciaal onderdeel daarvan. Het moet ongezonde natuur weer laten herstellen en daarvoor moet op landbouwgrond meer biodiversiteit komen en moeten steden groener worden.
Timmermans benadrukte dinsdagochtend nog het belang van zijn wet. “Natuurherstel en klimaatbeleid gaan hand in hand”, zei hij tegen media. “Het is dus essentieel dat we de natuur zichzelf moeten laten herstellen.” Hij maakte ook duidelijk dat niets doen geen optie is. Hij vindt dat de EU af moet van de illusie dat als we niets doen alles hetzelfde blijft. Het wordt alleen maar slechter, zegt Timmermans.
Zorgen
Europarlementariërs en EU-lidstaten maken zich zorgen. De wetgeving kan winstverlies betekenen voor boeren en bedrijven en leidt mogelijk tot een vergunningenstop voor bouwprojecten in de buurt van natuurgebieden.
Met het voorstel dat er nu ligt, kan Nederland in ieder geval niet instemmen. Het kabinet vreest een vergelijkbare crisis als de stikstofcrisis. Dat komt vooral door het verslechteringsverbod. Dat is een onderdeel van de wet waarin gezegd wordt dat er geen projecten meer mogen plaatsvinden die negatieve invloed hebben op de natuur.
Ook in landen als Zweden, Duitsland en Denemarken wordt er niet positief gereageerd op de natuurherstelwet.
Europees Parlement
Vooral de christendemocraten (EVP) in het Europees Parlement zijn tegen de wet. Ze hebben de afgelopen maanden hard gestreden om genoeg Europarlementariërs aan hun kant te krijgen. Voorstanders van de natuurherstelwet zien de wet juist als een cruciale stap om de vruchtbaarheid van Europa te beschermen. Op dode grond groeit niks, zeggen ze.
Volgende week stemt het Europees Parlement weer over de natuurherstelwet. De mening van de EU-milieuministers kan daar grote invloed op hebben. Als ze akkoord gaan met het afgezwakte voorstel dat er nu ligt, is de kans groter dan Europarlementariërs toch instemmen met het voorstel. Er moet namelijk nog onderhandeld worden met het Europees Parlement, de lidstaten en de Europese Commissie. Als de lidstaten instemmen met een verzwakt voorstel is het makkelijker onderhandelen voor tegenstanders in het Parlement.
Luister ook naar deze podcast waarin de natuurherstelwet en de stemming in het Europees Parlement uitgebreid besproken wordt: