Koehandel over natuurherstelwet gaat door

2 min. leestijd
(Bron foto: iStock)

De stemming in de milieucommissie van het Europees Parlement over de natuurherstelwet van Frans Timmermans is donderdagochtend door tijdsgebrek uitgesteld. Die stemming wordt over twee weken hervat in Brussel.

Maar ondertussen gaat de koehandel over de natuurherstelwet onder verschillende Europarlementariërs gewoon door. Minuten nadat de stemming donderdag werd opgeschort, werd er alweer verder onderhandeld. Naast de trappen bij de vergaderzaal ontmoette PvdA-Europarlementariër Mohammed Chahim een aantal journalisten. Europarlementariër Esther de Lange (CDA) voegde zich hierbij. Wat begon als een uitwisseling van meningen over de onderhandelingen, eindigde in wat Chahim “een handreiking” noemde.

Handreiking

Chahim zei bereid te zijn om een amendement in te dienen dat de Nederlandse regering heel graag zou zien. Het gaat dan om het verslechteringsverbod. Dat houdt in dat projecten als de bouw van woningen of de aanleg van wegen geen negatieve invloed mogen hebben op natuurgebieden. Met een amendement waarin dat verbod flexibeler wordt, hoopt hij de komende twee weken De Lange nog aan tafel te krijgen.

De Lange is huiverig. Ze zei eerst te wachten op het besluit van de lidstaten. Die zijn ondertussen ook aan het onderhandelen over de natuurherstelwet. Voorlopig weigert ze een handtekening te zetten onder een wetsvoorstel dat de mogelijke bouw van huizen of infrastructuur in de weg kan zitten.

Voor Chahim is de onwelwillendheid van de Europese christendemocratische fractie, waartoe ook het CDA behoort, een politiek spel. Hij verwijst naar de toegevingen die hij nog wilde doen vóór de stemming van donderdagochtend. Die werden gewoon weggewuifd, zegt hij.

Vervolg

Duidelijk is in ieder geval dat de komende twee weken de koehandel verdergaat. De tijd biedt ruimte om twijfelende Europarlementariërs over de streep te rekken en ook de discussie opnieuw te framen. Of het Chahim en zijn collega’s aan de linkerkant gaat lukken om in de milieucommissie een meerderheid te behalen, zien we op 27 juni.

Mooi idee
Eerste reacties
Strak plan
Schiettent
Chefsache
Nieuwe wet

Meer over deze fases in het Europese besluitvormingsproces, lees je hier.

Het gras is altijd groener bij de buren.
Verken je horizon en ga ook eens vissen in een andere vijver!

Word lid Meer informatie