Nieuwe Europese wet wil ziek worden door je werk voorkomen

2 min. leestijd
Young woman during virus lab tests

Verpleegkundigen moeten beter beschermd worden tegen gevaarlijke medicijnen. Het gaat dan om geneesmiddelen waar benzeen, nikkel en acrylonitril in zit. Dat heeft het Europees Parlement besloten.

In de richtlijn die is aangenomen is sprake van 28 kankerverwekkende stoffen. Agnes Jongerius (PvdA) is tevreden dat de wet is aangenomen: “Geen enkele baan is het waard om voor te sterven.”

In Europa komen bijna dertien miljoen werknemers in aanraking met gevaarlijke geneesmiddelen, waaronder zeven miljoen verpleegkundigen. Jaarlijks sterven 120.000 werknemers aan werkgerelateerde ziekten. Volgens de nieuwe regels moeten verpleegkundigen betere opleidingen krijgen en meer beschermingsmiddelen, zodat ze niet in aanraking komen met de gevaarlijke medicijnen, die veelal aan kankerpatiënten worden gegeven.

Sluipmoordenaars

Jongerius noemt de stoffen sluipmoordenaars omdat ze op termijn hart- en vaatziekten en kanker kunnen veroorzaken. “Het kan toch niet dat zorgmedewerkers bij het behandelen van hun patiënten, zelf gezondheidsproblemen oplopen? De nieuwe wet geldt overigens niet alleen voor mensen die in de gezondheidszorg werken, ook voor bouwvakkers die met schadelijke stoffen werken gaan nieuwe regels gelden. “Ziek worden door je werk is niet meer van de 21ste eeuw.”

In december 2021 was er al een informeel akkoord bereikt onder de Europese lidstaten, door het Parlement is dat donderdag met slechts vier tegenstemmen bekrachtigd.  

Het gras is altijd groener bij de buren.
Verken je horizon en ga ook eens vissen in een andere vijver!

Word lid Meer informatie