Nieuw handelsakkoord tussen EU en Chili

1 min. leestijd

Europa gaat meer samenwerken met Chili. Er bestond al een handelsakkoord met het land, maar het Europees Parlement heeft ingestemd met de vernieuwing ervan.

Met het nieuwe verdrag verdwijnen bijna alle belastingen op de import en export tussen de EU en Chili. Alleen sommige landbouwproducten uit Chili, zoals vlees, bepaalde groenten en olijfolie, worden nog steeds belast. De EU krijgt ook meer toegang tot de grondstoffen van Chili, zoals lithium en koper. 

De overeenkomst heeft ook een groene en sociale kant. Zo moeten beide partners zich inzetten tegen klimaatverandering en voor mensenrechten. Ook wordt er afgesproken om meer samen te werken op het gebied van migratie en criminaliteitsbestrijding.  

Voor Chili is Nederland een belangrijk handelsland. De jaarlijkse handel bedraagt miljarden euro’s. Nederland exporteert voornamelijk machines en medische producten naar Chili. Vervolgens importeert Nederland voornamelijk groente en fruit uit het land.

Europarlementariër Samira Rafaela (D66) onderhandelde over het verdrag. “Dit akkoord toont aan dat handel verantwoordelijk en eerlijk kan zijn. We hebben lang gewacht op dit moderne en progressieve akkoord.” Ze benadrukt het belang van samenwerking met gelijkgestemde landen in deze tijd.

Abonneer je nu op de nieuwsbrief De week van de euro

Het gras is altijd groener bij de buren.
Verken je horizon en ga ook eens vissen in een andere vijver!

Word lid Meer informatie