Drie Nederlandse Europarlementariërs vragen de Europese Commissie om vanwege het opt-out-verzoek van minister Faber (PVV) de komende tijd extra goed op Nederland te letten. Tineke Strik (GroenLinks, Greens), Anna Strolenberg (Volt, Greens) en Raquel García Hermida-van der Walle (D66, Renew) dringen er vandaag via schriftelijke vragen bij de Europese Commissie op aan.
De drie Europarlementariërs willen weten wat de Commissie gaat doen om te controleren dat Nederland zich houdt aan de bestaande Europese asiel- en migratieregelgeving. Als regelgeving geschonden blijft worden, willen ze weten of de Commissie een ‘inbreukprocedure’ zal starten. Dat betekent dat de Commissie naar de rechter stapt wegens niet-nakoming van verplichtingen uit de EU-verdragen.
De drie maken zich zorgen omdat de lidstaten, inclusief Nederland, net een nieuw migratiepact hadden afgesloten. Dit betekent dat na lang onderhandelen eindelijk een nieuwe gezamenlijke aanpak was afgesproken. Maar met het opt-outverzoek geeft Nederland in wezen aan dat het daar niet langer aan mee wil doen.
Het verzoek, dat nu dus is gedaan, is bovendien niet de enige maatregel die over dit onderwerp in het regeerprogramma van het nieuwe kabinet stond aangekondigd. Het kabinet wil ook een asielcrisis uitroepen. Ook willen ze stoppen met het behandelen van asielaanvragen (‘asielbeslisstop’), terwijl de Commissie over dat laatste al had aangegeven dat dit op basis van Europese regels niet mag. Voor deze drie Europarlementariërs was deze verzameling voldoende reden om de Commissie op deze wijze aan te sporen.