Nederlandse Europarlementariërs boos nu Von der Leyen niet wordt verhoord over sms’jes

De sms’jes tussen Commissievoorzitter Ursula von der Leyen en de topman van Pfizer Albert Bourla lijken in rook te zijn opgegaan. Nederlandse Europarlementariërs zijn woest, nu een poging haar verantwoording te laten afleggen voor het Europees Parlement is mislukt.

2 min. leestijd
(Bron foto: EP Multimedia)

Gezondheidsbeleid op Europees niveau: lang was het taboe. Het was dan ook groot nieuws toen de Europese Unie tijdens de coronacrisis gezamenlijk vaccins inkocht. Uiteindelijk zou de voorzitter van de Europese Commissie Ursula von der Leyen zichzelf daarbij opwerpen als hoofdonderhandelaar. Opvallend: een deal met de topman van Pfizer Albert Bourla, ter waarde van zo’n 35 miljard euro, sloot ze via sms. 

Toen journalisten vervolgens via een Europees Wob-verzoek toegang tot de sms’jes vroegen, stuitten ze op een muur. Vanwege hun “kortstondige en vluchtige aard” zouden ze verwijderd zijn, aldus de Europese Commissie. Uiteindelijk vingen ook de Europese Ombudsman en de Europese Rekenkamer bot, toen ze inzicht wilden krijgen in de deal met Pfizer.

Boze Europarlementariërs

Een speciale COVID-onderzoeksgroep van Europarlementariërs vond dit een prima aanleiding om Von der Leyen te dagvaarden voor een publiek verhoor in het Europees Parlement. Maar daar wordt een stokje voor gestoken: de politieke leiders van het Parlement besloten onderling dat zij Von der Leyen zelf achter gesloten deuren zullen verhoren. Volgens Politico zijn het de leiders van de christendemocraten, de sociaaldemocraten en de liberalen die dit bedongen hebben. 

Europarlementariër Rob Roos (JA21) noemt het schandalig: “Het gaat hier om een miljardendeal. Dit is een belediging jegens het Europees Parlement, maar vooral ook jegens het publiek.”

Tijdens EenVandaag reageert ook Europarlementariër Mohammed Chahim (PvdA) onthutst: “Ik vind het niet goed. In een democratisch proces is het heel belangrijk dat je tijdens een crisis achter de leider gaat staan. Maar daarna moet je dat wel met elkaar evalueren: hebben we het allemaal goed gedaan?”

Rechtszaak

Vorige week raakte bekend dat The New York Times de Europese Commissie voor de rechter daagt omdat het weigert de berichten vrij te geven. Europarlementariër Sophie in ‘t Veld (D66) vindt het “ronduit gênant als de Amerikanen een sterkere controlerende kracht blijken te zijn dan het Europees Parlement zelf.”

Volgens in ‘t Veld maakt het Europees Parlement een “zware fout” nu het ervoor zorgt dat de Commissie geen verantwoording moet afleggen. “Dit zijn tekens van een gevaarlijke afzwakking van de Europese democratie.”

Het gras is altijd groener bij de buren.
Verken je horizon en ga ook eens vissen in een andere vijver!

Word lid Meer informatie