Nederlandse bedrijven mogen in België reclame maken voor gokken

Dat is de uitspraak van het Europees Hof in Luxemburg.

2 min. leestijd
(Bron foto: iStock)

Bij de noorderburen een kaartje leggen of je geluk beproeven aan de roulettetafel: voor Vlamingen is het een populair dagje uit. Nederlandse bedrijven grijpen die kans aan om in Vlaanderen reclame te maken voor casino’s die niet ver van de grens liggen, zoals die van Sluis en Hulst.

België

Maar dat was buiten het Belgische waakhond voor kansspelen gerekend. Omdat de Nederlandse bedrijven geen Belgische vergunning hadden voor dit soort reclame, kregen ze een fikse boete.

Nu waren de bedrijven verontwaardigd over het feit dat het überhaupt niet mogelijk bleek om als buitenlands bedrijf zo’n Belgische vergunning te krijgen. Toen ze vervolgens naar een Belgische rechter stapten, verwees die het bedrijf weer door naar het Europees Hof in Luxemburg.

Nederland wint

De Europese rechter laat vandaag weten dat de Nederlanders aan het langste eind trekken. De Belgische regels maken het voor buitenlandse bedrijven onmogelijk om reclame te maken voor gokken. Dat is een vorm van discriminatie, oordeelt het Hof. Ook gaat het in tegen het vrije verkeer van diensten dat binnen de Europese Unie geldt.

Als het ook voor Belgische bedrijven in eigen land verboden zou zijn reclame te maken voor gokken, was dit een ander verhaal geweest. Omdat de morele kijk op gokken tussen de lidstaten aanzienlijk verschilt, zou België reclame voor gokken overigens wel volledig mogen verbieden. Zelfs wanneer dat in Nederland gewoon nog wel mag.

Op de hoogte blijven van nieuwe uitspraken van het Hof die belangrijk zijn voor Nederland? Abonneer je op onze tweewekelijkse nieuwsbrief Democratie & Rechtsorde.

Het gras is altijd groener bij de buren.
Verken je horizon en ga ook eens vissen in een andere vijver!

Word lid Meer informatie