Nederlandse activisten ‘in de val gelokt’ door van corruptie verdachte ex-Europarlementariër

Mogelijk zijn ook twee Nederlanders slachtoffer van het omkopingsschandaal in het Europees Parlement: de mensenrechtenactivisten zouden zijn uitgehoord door Marokkaanse overheidsfunctionarissen, nadat een assistent van Pier Antonio Panzeri hen naar het Europees Parlement lokte. Panzeri heeft volgens de Belgische politie geld aangenomen van Marokko en Qatar.

2 min. leestijd
70th anniversary of the Universal Declaration of Human Rights – EP Human Rights week – Opening Conference

Foto: Pier Antonio Panzeri © Europese Unie 2018: Bron Europees Parlement

Twee Nederlandse activisten die zich inzetten voor mensenrechten in het Rifgebied in Marokko werden in 2018 al tegengewerkt door inmiddels ex-Europarlementariër Pier Antonio Panzeri. Dat meldt het NRC.

De activisten wilden de Marokkaanse demonstrant Nasser Zefzafi nomineren voor de Sacharovprijs die de Europese Unie toekent aan personen die zich inzetten voor de mensenrechten. Zefzafi kwam op voor het achtergestelde Rifgebied in Marokko en werd daarvoor 20 jaar de cel in gegooid.

Sacharovprijs

Pier Antonio Panzeri, voorzitter van de mensenrechtencommissie, zou hen kunnen helpen, hoorde Jamal Ayaou, woordvoerder van de Rif-activisten. Panzeri’s assistent Francesco Giorgi haalde de twee in het Europees Parlement op. Nog voor ze één woord gezegd hadden, raadde hij hen aan de nominatie in te trekken. Dat zou beter zijn voor hun zaak. Als Zefzafi de prijs zou winnen, zouden de Marokkaanse autoriteiten nog harder optreden, dacht Giorgi.

De twee activisten wisten bij andere Europarlementariërs alsnog genoeg stemmen te verzamelen om Zefzafi te nomineren. Ze vierden hun succes in een visrestaurant in Brussel maar werden verrast door een telefoontje uit het Europees Parlement. De assistent van Panzeri was naar ze op zoek. Toen de twee Nederlanders bij het Europees Parlement aankwamen werden ze opgewacht door vier onbekende mannen. Twee Italianen en twee Marokkanen.

Afspraak

De vier mannen zouden daar zijn om hen op te halen voor hun afspraak met Europarlementariër Panzeri. Onderweg vroegen ze de twee activisten met welke politici ze gesproken hadden. Aangekomen bij de ingang van het Europees Parlement gingen de mannen niet mee naar binnen. Ook bleek er helemaal geen afspraak te zijn. “Die mannen hadden ons uitgehoord over onze contacten. Maar het was wel de assistent van Panzeri die ons daarheen had gelokt”, zegt Ayaou.

Onderzoek

Panzeri, zijn voormalige assistent Francesco Giorgi en Europarlementariër Eva Kaili zitten sinds begin december in een Belgische cel op verdenking van corruptie. In totaal is bij het drietal zo’n 1,5 miljoen euro in cash aangetroffen en zou Giorgi inmiddels bekend hebben dat hij en Panzeri door Marokko en Qatar werden betaald om Europese wetgeving in hun voordeel te beïnvloeden.

Het gras is altijd groener bij de buren.
Verken je horizon en ga ook eens vissen in een andere vijver!

Word lid Meer informatie