Eva Kaili blijft in de cel

De ex-vicevoorzitter van het Europese Parlement verscheen voor de Brusselse rechter. Daar bleef ze volhouden dat ze onschuldig is en zag ze haar verzoek om met een enkelband naar huis te mogen, afgewezen worden.

2 min. leestijd
STOA – High-Level Roundtable on Cybersecurity

De journalisten vertrappelen elkaar bijna voor het Brusselse Justitiepaleis. De wereldpers is afgereisd nu de Griekse Eva Kaili, hét gezicht van het corruptieschandaal binnen het Europees Parlement, haar opwachting maakt. Eigenlijk had ze vorige week al voor de rechter moeten verschijnen, maar door een staking van het gevangenispersoneel had ze geen vervoer.

Het sociaaldemocratische Europarlementslid wordt ervan verdacht dat ze zich liet omkopen door Qatar en Marokko om het voor hun belangen op te nemen. De Belgische politie arresteerde haar op 9 december. Ook haar partner en vader werden in de boeien geslagen. Speurders vonden 150.000 euro cash in haar Brusselse appartement en 600.000 euro cash in een hotelkamer van haar vader.

Eenzame kerst

Kaili’s advocaten hadden gevraagd om haar de rest van de rechtszaak thuis met een enkelband te laten uitzitten. Maar daar ging de Belgische rechter niet op in. Kaili zal zeker nog een maand in de cel zitten. 

Daarnaast bijft Kaili benadrukken dat ze onschuldig is. Haar partner Francesco Giorgi zou verantwoordelijk zijn voor het gevonden geld. Hij legde daar vorige week ook al een bekentenis over af.

Desondanks schreven Belgische kranten eerder deze week dat Kaili al wel een gedeeltelijke bekentenis had afgelegd. Ze zou weet hebben gehad van grote koffers cash die door haar appartement passeerden en de 600.000 euro die bij haar vader gevonden werd, zou ze zelf aan hem hebben geven. Haar advocaten zijn woedend dat dit aan de pers gelekt werd. Het Belgische Openbaar Ministerie gaat nu ook een onderzoek voeren naar waar dit lek zat. 

Het gras is altijd groener bij de buren.
Verken je horizon en ga ook eens vissen in een andere vijver!

Word lid Meer informatie