Nederlands filmhuis in Europese belangstelling

2 min. leestijd
Group of female friends laughing and smiling watching a film together at the movie theatre snacks popcorn entertainment people lifestyle leisure friendship concept.

Wat hebben de Europese Unie, de Nederlandse gemeenteraadsverkiezingen, de coronacrisis en film gemeen? Ze komen samen in…Nijmegen! Film is vermakelijk, maar het kan ook verbinden. Zeker als je buiten de klassieke kijkdoos durft te kijken, bijvoorbeeld met een open podium onder het witte doek. LUX Nijmegen – het filmhuis dat haar zalen ook gebruikt voor debatten over wetenschap, kunst en maatschappij – ging afgelopen jaar nog een stapje verder en organiseerde hybride evenementen. Maar wat is dit dan precies?

Hybride?

Een term die we kennen van de auto-industrie maar die je tegenwoordig ook tegenkomt in de culturele sector: hybride. In dit geval gaat het om een moderne organisatie van een evenement waarbij zowel off- als online te werk wordt gegaan. Fysiek en virtueel, maar beide spelen op elkaar in. 

LUX Nijmegen doet dat sinds 2021, te midden van de corona-crisis, door fysieke filmvertoningen te combineren met online participatie en debatten om zo een breder publiek te bereiken en de bioscoop boven water te houden, aldus Europa Cinemas. 

Het pan-Europees netwerk van bioscopen, dat sinds de oprichting in 1992 wordt gesteund door de Europese Commissie, is vol lof: “LUX Nijmegen baant de weg voor een hybride toekomst voor Europese cinema’s door een online aanbod te combineren met fysieke vertoningen.”

Afbeelding Europa Cinemas

Meer dan film?

LUX wil haar bezoekers niet alleen vermaken maar ook inspireren en zelfs uitdagen. Dat doet de instelling door een podium te bieden voor ontwikkelingen in kunst, cultuur, media en politiek. Naast premières van films en documentaires kun je er dus ook debatten vinden, bijvoorbeeld naar aanleiding van de gemeenteraadsverkiezingen.

Op 22 maart zal LUX namelijk vooruitblikken op het nieuwe stadsbestuur van Nijmegen en kijken hoe er werk gemaakt kan worden van een groene, duurzame toekomst in de regio. Uit het evenement, waar ook meteorologe Margot Ribberink aanwezig zal zijn, moet vervolgens een klimaatmanifest voortkomen gericht aan het stadsbestuur van Nijmegen.

Het gras is altijd groener bij de buren.
Verken je horizon en ga ook eens vissen in een andere vijver!

Word lid Meer informatie