Nederlanders kampioen recycling oude computers, al blijft de afvalberg groeien

Met de decembermaand om de hoek worden er door alle (hulp)sinten en -kerstmannen weer druk cadeautjes ingeslagen. Daar zitten ook steeds vaker technologische snufjes bij. Maar wat gebeurt er vervolgens met alle afgedankte apparaten? Nederlanders blijken hier best raad mee te weten en kiezen steeds vaker voor recyclen of weggeven.

2 min. leestijd
(Bron foto: iStock)

Nu telefoons en andere apparaten een steeds onmisbaardere rol spelen in het leven van de gemiddelde Nederlander, worden deze ook steeds vaker vervangen voor een nieuwer model.

Al dat elektronische afval heeft echter wel een prijskaartje: jaarlijks gooien Nederlanders nu al zo’n 50 miljoen hardware apparaten weg. Dank u, sinterklaasje. Het produceren van al die apparaten levert veel milieuschade en broeikasgasuitstoot op, zowel in de productie- als afvalfase.

De ICT-sector is daarom nu al één van de vervuilendste ter wereld, en nog lang niet uitgegroeid. De verwachting is dat bij een onveranderd consumptiepatroon de mondiale uitstoot zal stijgen naar 14 procent van het totaal. Dat is evenveel als de transportsector nu al wereldwijd bij elkaar rijdt, vliegt en vaart.

Consuminderen

Naast apparaten laten repareren wanneer zij kapot zijn in plaats van weggooien – iets waar het Europarlement recent een plan voor heeft aangenomen – is ook recycling van de echte afdankertjes belangrijk.

Hier blijken Nederlanders al relatief goed in te zijn in vergelijking met andere lidstaten, blijkt uit onderzoek van Eurostat, het statistiekbureau van de Europese Unie. Zo recyclet 27 procent van de Nederlanders de oude desktopcomputer, tegenover een gemiddelde van 13 procent van alle lidstaten. Alleen Zweden troeft ons nog af met een kleine 30 procent.

Daarnaast blijken Nederlanders ook niet vies van een tweedehandsje. Zo verkocht 15 procent van de Nederlanders hun oude computer of gaf hem door. Goed voor alle duurzame sinterklazen. Hiermee staat Nederland bovenaan het Europees klassement.

Bron: Eurostat

Stoffige oude laptops

Laptops en mobieltjes daarentegen worden nog minder vaak ingeleverd voor recycling. Slechts 12 à 13 procent van de Nederlandse ondervraagden gaf dit aan. Deze apparaten blijken vaak toch nog in huis gehouden te worden, zelfs al worden ze niet meer gebruikt. Voor oude mobiele telefoons is dit zelfs meer dan de helft.

Toch handig misschien, mocht de nieuwe aanwinst opeens minder goed werken dan gehoopt. Al zal een groot deel waarschijnlijk zijn dagen slijten ergens onderin een stoffige ladekast.  

Ook worden oude telefoons relatief vaak doorverkocht: met zo’n 23 procent scoort Nederland hier ook hoog. Alleen in Kroatië worden telefoons vaker doorgegeven aan iemand anders (32 procent).

Langer en opnieuw gebruiken

Om onze uitstoot de komende jaren binnen de perken te houden, is het dus goed om ook eens te kijken naar of die spiksplinternieuwe gadget onder de boom wel zo nodig is. En mocht er nog een verdwaalde telefoon onder in de kast liggen, deze in te leveren voor hergebruik.

Het gras is altijd groener bij de buren.
Verken je horizon en ga ook eens vissen in een andere vijver!

Word lid Meer informatie