Nederland wil geen EU-lidmaatschap Oekraïne

2 min. leestijd
(bron foto: iStock)

Het is nu niet het moment om te praten over een mogelijk EU-lidmaatschap van Oekraïne. Dat zegt premier Rutte in reactie op de woorden van Ursula von der Leyen vanochtend. De voorzitter van de Europese Commissie zei tegen Euronews dat Oekraïne ‘een van ons is en we willen ze in de Europese Unie’.

Von der Leyen oogstte veel kritiek op haar opmerking. En ook het Nederlandse kabinet neemt er afstand van. “Von der Leyen heeft gezegd hoe zij het op de lange termijn voor zich ziet. Ik laat dat voor de langere termijn”, aldus Rutte in het spoeddebat over de oorlog in Oekraïne.

Geen lidmaatschap, wel samenwerken

“Daarvoor zijn procedures. De wenselijkheid ervan uitspreken gaat niet helpen bij het oplossen van dit conflict”, zei Rutte. Hij pleit er wel voor om op de korte termijn veel intensiever met Oekraïne samen te werken.

Het Nederlandse kabinet denkt dat, los van het lidmaatschap, veel mogelijk is. Zo werkt de Europese Unie al samen met de landen langs de oostgrens in het Oostelijk Partnerschap. Rutte zegt het niet te willen accepteren als Oekraïne gedwongen wordt in de rol van een neutrale bufferstaat tussen Rusland en de Europese Unie: “We gaan ze helpen met praktische hulp en hun ambitie om zich op het westen te oriënteren”

Tegelijkertijd benadrukt hij dat als de oorlog voorbij is en de zaak weer normaal kan worden, Oekraïne ook belang heeft bij een sterke band met Rusland.

Terwijl Rutte verder debatteert met de Tweede Kamer verschijnt een bericht op Twitter dat Zelensky vanuit zijn schuilplaats een aanvraag voor lidmaatschap van de Europese Unie ondertekent:

https://twitter.com/kubiliusa/status/1498326935209922564?s=21

Het gras is altijd groener bij de buren.
Verken je horizon en ga ook eens vissen in een andere vijver!

Word lid Meer informatie