Nederland opent de asielaanval

Al maanden kijkt het kabinet naar Brussel. Brussel moet met een oplossing voor de asielcrisis komen. Door de publicatie van een nieuw discussiestuk (non-paper) weten we nu ook hoe die oplossing voor het kabinet er concreet uit kan zien.

3 min. leestijd
(Bron foto: Istock)

“Wat je ziet is dat iedereen een beetje in slaap is gesukkeld door corona. Toen had je heel lage asielcijfers”, vertelde premier Mark Rutte gisteren nog. Tijd voor actie dus.

Nederland ziet enkel heil in het afremmen van de asielinstroom op het Europese niveau. Daarom sloeg het de handen in elkaar met enkele gelijkgezinde landen zoals België en Oostenrijk. Samen konden ze een extra Europese top afdwingen die eind februari plaats zal vinden. Die top zal zich in het bijzonder op het Europese asieldossier richten. Door de publicatie van een nieuw discussiestuk weten we nu meer over wat het kabinet daar hoopt binnen te slepen.

Win-win

De meest opvallende passage in het stuk: het kabinet wil dat de Europese Commissie er alles aan doet om migratiedeals met niet-EU-landen te sluiten. Politieke dialoog, handel, maar zelfs ook ontwikkelingshulp mogen van Nederland als inzet dienen om landen waar de asielzoekers vandaan komen, te overtuigen om zelf maatregelen te nemen die migratie afremmen. Het kabinet noemt dat het sluiten van “win-winsamenwerkingen”.

Daarbij wil Nederland ook dat de Commissie onderzoekt hoe de Turkijedeal verder uitgebreid kan worden. Onder dat akkoord betaalt de EU Turkije om asielzoekers op Turkse bodem in vluchtelingenkampen op te vangen. Ngo’s trokken echter al meermaals aan de alarmbel omdat dat gebeurt onder mensonterende omstandigheden.

Vanuit sommige niet-EU-landen, zoals Servië, kan men op dit moment visumvrij reizen naar de EU. Het risico? Als deze landen te laks omgaan met hun grenzen, ontstaan er achterdeurtjes om de EU binnen te komen. Het kabinet wil daarom sancties als deze landen hun visumvoorwaarden niet afstemmen op die van de EU.

Vertrouwde nummers

Daarnaast passeren ook de vertrouwde nummers de revue, zoals het beter handhaven van de Dublinakkoorden. Die stellen dat een migrant asiel moet krijgen in het eerste EU-land dat hij of zij bereikt. Op dit moment lappen veel lidstaten die regels aan hun laars.

Daarom roept Nederland nu de lidstaten en het Europees Parlement op om snel een akkoord te sluiten over het nieuwe Asiel- en Migratiepact. Vorig jaar september kwam de Commissie met een voorstel. De bedoeling is dat asielaanvraagprocedures efficiënter worden. Ook moeten de lidstaten die procedures op elkaar gaan afstemmen. Verder moet een vrijwillig solidariteitssysteem ervoor zorgen dat lidstaten asielzoekers van elkaar kunnen overnemen wanneer er lokaal een opvangcrisis ontstaat. Nederland wil dat er voor het einde van het jaar nog een akkoord is over het Asiel- en Migratiepact.

Tot slot wil het kabinet dat de Commissie meer geld in de Europese begroting vrijmaakt voor lidstaten op de grens van de EU. Met als doel dat deze lidstaten de Europese grens beter kunnen beveiligen.

Het gras is altijd groener bij de buren.
Verken je horizon en ga ook eens vissen in een andere vijver!

Word lid Meer informatie