Premier Rutte: “We zijn in slaap gesukkeld op het asieldossier”

Met het oog op de migratietop in februari ging Rutte dinsdag bij de voorzitter van de Europese Commissie Ursula von der Leyen langs. Hij zette er de vier belangrijkste punten voor Nederland op een rij.

2 min. leestijd
(Bron foto: Europese Commissie)

Er zijn een aantal punten waar Europa gezamenlijk aan kan werken als het om de migratieproblematiek gaat, vindt premier Mark Rutte. Voorafgaand aan zijn vergadering met de voorzitter van de Europese Commissie Ursula von der Leyen in Brussel, zette hij de vier belangrijkste punten voor Nederland op een rij. 

De afspraak met Von der Leyen staat in het teken van de extra ingelaste Europese top, die mede op initiatief van Nederland georganiseerd wordt. Doel van de top: het bespreken van de groeiende migratieproblematiek in de EU, die ook in Nederland gevolgen heeft. Zo heeft Nederland steeds meer moeite met het creëren van opvangplekken voor de asielzoekers. 

Dublin

Belangrijk vindt Rutte de Dublinakkoorden. Die bepalen dat vluchtelingen hun asielprocedure moeten afronden in het land waar ze binnen komen. Rutte wil met andere Europese leiders bespreken hoe die Dublinakkoorden beter gehandhaafd kunnen worden. Daar komt volgens hem ook de bewaking van de buitengrenzen bij kijken. Dat is een ander punt dat besproken moet worden. 

Ook de visumpolitiek moet gezamenlijk geregeld worden. “Servië heeft nu voor Tunesië en voor India besloten de visumpolitiek gelijk te schakelen met die van de Europese Unie, maar dat is nog niet met alle landen gebeurd”. Zonder interne grenzen kunnen vluchtelingen bijvoorbeeld via landen met andere visumregels alsnog vrij door de EU reizen. Daarnaast moet er ook gekeken worden naar de terugkeer van mensen die niet in de EU kunnen blijven. 

In slaap gesukkeld

De premier heeft niet de illusie dat dit allemaal tijdens één top geregeld gaat worden. Hij hoopt dat er in maart of april meer concrete plannen op tafel liggen. Wel geeft hij toe dat de problemen eerder aangepakt hadden kunnen worden. “Wat je ziet is dat iedereen een beetje in slaap is gesukkeld door corona. Toen had je hele lage asielcijfers. Ikzelf ben ook een beetje in slaap gesukkeld”, aldus Rutte.

Het gras is altijd groener bij de buren.
Verken je horizon en ga ook eens vissen in een andere vijver!

Word lid Meer informatie