Nederland ontving 2,9 miljard euro EU-subsidies

2 min. leestijd
(Bron foto: iStock)

Nederland heeft ruim 2,9 miljard euro aan subsidies ontvangen van de Europese Commissie. Bijna 38 procent daarvan gaat naar onderzoek en innovatie voor bijvoorbeeld universiteiten en hogescholen. 29 procent van dit bedrag gaat naar de landbouw en visserij. 

Van dit geld wordt bijvoorbeeld inkomenssteun voor boeren en vissers betaald. Voor de rest gaat het geld naar mensen, sociale cohesie en waarden, zoals de ondersteuning van kwetsbare werkenden en werklozen. Maar er ging ook geld naar veiligheid, Europese strategische investeringen en andere zaken. Dit alles blijkt uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS).

In de rest van de Europese Unie gaat veel geld naar de landbouw, visserij en de regionale ontwikkeling in de landen. Frankrijk en Duitsland geven het grootste deel van de EU-ontvangsten uit aan de landbouw. Voor Frankrijk is dat bijna 60 procent en in Duitsland wel 47 procent.

Abonneer je nu op De week van de euro

Samen met Duitsland ontvangt Nederland de minste Europese subsidie per persoon. In 2022 kreeg Nederland ongeveer 200 euro per inwoner. De EU-financiering was nog lager voor Duitsland, dat 169 euro per persoon kreeg. Luxemburg en België krijgen per hoofd van de bevolking het meeste geld van de EU. Nederland droeg per inwoner ongeveer 557 euro af aan de EU. Dit maakt Nederland een nettobetaler, net als Duitsland, Ierland en Zweden. Het betekent niet dat Nederland niet verdient aan de EU. Via andere wegen komt er vanuit Europa ook geld naar Nederland.

Het gras is altijd groener bij de buren.
Verken je horizon en ga ook eens vissen in een andere vijver!

Word lid Meer informatie