Nederland kijkt positief naar meer Europees geld voor Oekraïense wapens

2 min. leestijd
Missile on a launch pad ready to deploy in time of conflict and war. Gloomy dark clouds in the background.

Minister Ollongren van Defensie staat er welwillend tegenover om meer Europees geld vrij te maken om de wapenleveranties aan Oekraïne te financieren. Tijdens een debat met de Tweede Kamer zei de D66-minister dat het kabinet een ‘positieve grondhouding’ heeft om meer middelen in te zetten ‘als dat leidt tot meer en betere steun voor Oekraïne’. 

Een paar dagen geleden leek premier Rutte nog niets te zien in het idee van meer Europees geld voor Oekraïense wapens. “Daar moet de Commissie naar kijken binnen de bestaande fondsen natuurlijk. We gaan niet meer geld uittrekken”, zei Rutte vrijdag na de Europese Top in Versailles.

Het was de Buitenlandchef van de Europese Unie, Josep Borrell, die tijdens die top kwam met het idee om de omvang van de pot geld met de naam ‘Vredesfaciliteit’ te verdubbelen van 500 miljoen tot 1 miljard euro. De Europese lidstaten hebben afgesproken dat landen die wapens willen leveren, de bonnetjes daarvoor kunnen indienen bij het Brusselse fonds. 

Nederlandse Stingers kosten Oekraïne niets

Nederland zelf levert Oekraïne onder meer een 200 Stinger-luchtdoelraketten. Die zijn door onszelf betaald. Of het kabinet de rekening uiteindelijk in Brussel declareert, is nog niet besloten. 

Ollongren zei in het Kamerdebat dat het Brusselse wapenfonds wat haar betreft alleen moet dienen voor het bieden van hulp die anders niet zou zijn gegeven: ‘Het moet ertoe leiden dat we meer kunnen doen, en beter, dan zonder het fonds’.

Of de omvang van het fonds wordt verdubbeld is nog niet formeel besloten. De gesprekken naar aanleiding van de aankondiging van Borrell lopen nog, aldus Ollongren. 

Het gras is altijd groener bij de buren.
Verken je horizon en ga ook eens vissen in een andere vijver!

Word lid Meer informatie